Nieuws

By Kielman, het lekkerste plekje van Veendam



DSC08449.jpg

Door Hans van Noort

Goede morgen dames. Een alleraardigst meisje van de bediening heet de gasten welkom. 2 Caramel Latte? Ja, heerlijk. Wilt u er misschien iets lekkers bij? We hebben deze maand een bosvruchtengebakje in de aanbieding. De dames gaan overstag en bestellen bij de Latte ook nog een bosvruchtengebakje! De serveerster maakt de bestelling in orde en zet het met een stralend gezicht op het tafeltje aan het raam. De dames genieten zichtbaar van de koffie en het lekkers.

Zo gaat dat in de horeca (hotelrestaurantcafe). De bezoekende dames zijn vaste klanten. Herkenbaar, persoonlijk contact, een vriendelijk gezicht én aandacht daar draait het om.

DSC08450.jpg

Het lekkerste plekje van Veendam is gelegen op de hoek van de Kerkstraat en het net vernieuwde Raadhuisplein. Binnen hebben we zo’n 56 plaatsen en op het terras in het zonnetje of onder de grote parasols tussen de fraaie bloembakken met beuken nog eens 60. In 2002 opende de familie Kielman er een bakkerij annex tearoom. De bakkerij zat al op het Beneden Westerdiep. Daar waren Eildert en Dieneke in 1976 met een bakkerij begonnen, doch ze waren toe aan een nieuwe uitdaging. Hun dochter Janine helpt als jong meisje al op de zaterdagen mee, maar assisteert ook bij de catering in het stadion aan de Langeleegte. Nu heeft ze de dagelijkse leiding. Janine wil eerst schoonheidsspecialiste worden, maar is binnen een week “genezen.” Haar hart ligt in de horeca. Ze volgt het MBO – Hotelschool in Groningen en studeert af als beste van haar klas in zowel bediening (gastvrouw) als in de keuken. Ze behaalt zelfs de Alliance prijs, een fraaie aanmoedigingsprijs om door te gaan in de horeca. De oorkondes prijken nog steeds in de zaak! De dubbelstudie komt haar nu goed van pas. Veel van de gerechten op de kaart maakt ze zelf.

DSC08462.jpg

By Kielman kun je terecht voor warme dranken als een kopje koffie in wel 20 verschillende smaakvariaties. Kent u bijvoorbeeld Veendammer koffie? Dat is koffie met advocaat en slagroom! Dan zijn er de verschillende soorten chocolade melk. Thee wordt geserveerd als verse muntthee, losse thee en verse gember citroenthee. Voor de high tea en luxe high tea zien ze het liefst dat je vooraf reserveert. Dan kan er alle aandacht aan worden besteed. Bij de koude dranken valt iets speciaals op. Redelijk nieuw is de Roots of Tea shaken ice tea. Die is er in wel 10 geselecteerde smaken. Denk aan: black tea lemon, black tea mango of green tea forest fruit en wildberries infusion. Dit op tafel krijgen is een beleving op zich.

DSC08464.jpg

Verder natuurlijk het gehele assortiment frisdranken en niet te vergeten de alcoholische dranken als bier, wijn, gedistilleerd en diverse likeurtjes. Indien gewenst kan dit vergezeld gaan van iets lekkers bij de borrel als bitterballen, tostiplankje, kaas en nootjes, het beroemde By Kielman plankje. Op de kaart vindt u verschillende salades, wraps, sandwiches, tosti’s en een ruim assortiment belegde broodjes. Warme gerechten zoals stokbroodjes ook vegetarische, huisgemaakte soepen, eiergerechten, pannenkoeken, kindermenu en Kielman’s warme specials – 12-uurtje, kroketten, varkenshaas saté en het Veendammer torentje. Als afsluiting van de lunch of gewoon omdat je het lekker vindt staat ijs centraal. Alleen al bij het zien van de kaart moet je toegeven dat HET LEKKERSTE PLEKJE VAN VEENDAM beslist géén luchtfietserij is. Janine heeft zich gespecialiseerd. De brasserie is géén cafetaria. Je kunt er niet terecht voor een zak frites en andere gefrituurde producten.

DSC08476.jpg

Team
Zoals we al meldden Janine heeft de leiding, geassisteerd door vader Eildert en moeder Dieneke. 2 Vaste krachten – Hennie en Jaklien ondersteunen de activiteiten. Romy en Jessie zijn de oproepkrachten en Bestheya is de stagiaire van de praktijkschool, waar Eildert nog één dag per week les geeft. Als team hebben ze laatst een 3-daagse inspiratietoer gemaakt, bestemming Londen. De fooienpot moest verdeeld worden! De reis stond natuurlijk in het teken van eten en drinken. Ze hebben zich o.a. in het peperdure en luxe 5*hotel Sketch laten verwennen met koffie en prachtig gebak! En ‘n ideeën dat ze hebben opgedaan…. Binnenkort terug te zien in Veendammervariaties? “Als we onze inspiratietoer aan de gasten vertellen vinden ze dat erg leuk,” vult Romy aan. Ook laten ze zich inspireren door zelf bijvoorbeeld een high tea cadeau te doen bij een hotel of restaurant in den lande. Janine lachend: “Zo blijf je bij en kunt je je gasten telkens weer verrassen.”

DSC08470.jpg

Gasten
Naast de vele vaste gasten - 75%, wordt By Kielman ook bezocht door passanten en toeristen. Die toeristen zijn veelal bootjesmensen die in de haven van Veendam aanmeren en daarna de stad gaan verkennen. Campergasten, die de camper in Borgerswold stallen, zijn eveneens graag geziene gasten. “Van de toeristen krijgen we menig positieve opmerking over Veendam,” memoreert Dieneke Kielman. “Over het algemeen vindt men Veendam boven verwachting én erg gezellig. Vroeger gingen de mensen winkelen. Nu gaan ze veel meer funshoppen en daar hoort koffie, een lunch of iets anders zeker bij.”

DSC08458.jpg

Trends
Een aantal zaken die opvallen. “De traditionele appeltaart verdwijnt langzaamaan uit het assortiment. Daar komt voor in de plaats onze specialiteiten zoals onze maandaanbiedingen – broodje van de maand en gebakje van de maand. We communiceren dit via de social media met onze gasten,” vertelt Janine enthousiast. “Verder zien we dat onze gasten steeds meer gezellig willen borrelen met iets lekkers. Dat verplaatst van thuis naar buitenshuis. Ik verwacht dat we misschien wel op de zaterdagavond langer open zullen zijn dan nu 17.00 uur!”

Het karakteristieke pand straalt sfeer uit, maar heeft ook zijn beperkingen. “Graag zouden we de keuken wat vergroten, maar het ontbreekt ons aan ruimte,” aldus Janine. “Ook een toiletgroep beneden zou ideaal zijn. Nu moeten de gasten naar de 1e verdieping! Maar wie weet?

DSC08468.jpg

Over de herinrichting van het Raadhuisplein zijn ze bij Kielman uitstekend te spreken. “We zijn nauw betrokken geweest bij de uitvoeringsplannen én het ziet er nu fantastisch uit. Chapeau. Veendam kan en mag er trots op zijn!”

Meer informatie:
Neem een kijkje in de brasserie of neem contact op: info@bykielman.nl of bel 0598 634882


 
Fotoalbum: