Nieuws

Stille tocht en gedenken



IMG_0031.jpg
Gedicht door Norah Frikken en Charlène Havinga, Basisschool De Viermaster

Dit jaar is het 74 jaar geleden dat er voor Nederland een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Ook in 2019 heeft de gemeente Veendam uitgebreid stilgestaan bij alle oorlogsslachtoffers die er toen, maar ook de afgelopen jaren zijn gevallen. Het jaarthema van de 4 mei herdenking is ‘In vrijheid kiezen’.

IMG_0044.jpg

Herdenkingsbijeenkomst
In de PKN kerk (grote kerk in het centrum) heeft een herdenkingsbijeenkomst plaatsgevonden aan de J.G. Pinksterstraat 5 in Veendam. Waar Ds. Hilde van der Zwaag-Visscher een toespraak hield voor een goed gevulde kerk. Gastheer was burgemeester Sipke Swierstra. Naast de gemeente Veendam hebben ook andere organisaties een bijdrage geleverd. Kapitein Nathalie van den Berg, humanistisch raadsvrouw bij Ministerie van Defensie, was een van de sprekers. De muziek werd verzorgt door de 12-jarige Bas Schipper en door Esmée Veldhuis. Leerlingen van o.b.s. De Viermaster lazen een gedicht voor. De kerkdeuren hebben open gestaan voor alle Veendammers.

IMG_0065.jpg

Stille Tocht en officiële herdenking
Aansluitend werd vanaf de PKN kerk om 18.50 uur een stille tocht gelopen. Via het Julianapark werd het Joods Monument aan de Bendiksstraat bezocht. Vervolgens liep het gevolg naar de Engelse graven op de begraafplaats in het centrum van Veendam. De tocht eindigde bij het monument naast de PKN Kerk.

Hier heeft vanaf 20.00 uur de officiële herdenking plaatsgevonden. Op hetzelfde tijdstip waren er ook officiële herdenkingen bij het monument aan de Postkade in Wildervank en bij de Joodse begraafplaats aan de Sluisweg in Ommelanderwijk.

IMG_0103.jpg

“Vergeten is ballingschap, in gedenken schuilt verlossing”
Rond 19.30 hebben tussen de 40 en 50 mensen een stille tocht gelopen over de Sluisweg naar het monument op de Joodse begraafplaats. Het monument werd in 1951 onthuld. Onder de talrijke genodigden tijdens de onthulling was maar een klein groepje over van de oorspronkelijk 60 gezinnen.

IMG_0116.jpg

Pastor E. Vroom van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk-Zuidwending hield een toespraak. Leerlingen van o.b.s. De Ommewending hielden met hun gedicht een voordracht. 

Ds Geert Hoving uit Zuidlaren was de gastspreker tijdens de herdenking. Hij is nauw betrokken bij de synagoge in Zuidlaren en heeft zich verdiept in de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Drenthe. Op 2 oktober werden bijna alle Joden in Noord Nederland tegelijk opgepakt en naar Westerbork gebracht. In het kamp was plaats voor 10.000 mensen, het was met 17.000 mensen overvol. Duizenden werden in de weken die volgden meteen al naar Auschwitz gedeporteerd en omgebracht.


 
Fotoalbum: