Nieuws

“Nieuw Waterlab heel ruim
en fijn dat er zoveel licht naar binnenkomt”



IMG_0132.jpg

Op de avond na de officiële opening van het nieuwe Waterlab voor de Waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest hebben ruim over de duizend belangstellenden een rondleiding in het gebouw gehad. Aanvankelijk werden ze door de 10 rondleidende medewerkers in groepjes van 8 opgedeeld, maar de groepen werden alras groter. Anderhalve maand geleden hadden de tientallen medewerkers zich al in het hypermoderne gebouw gevestigd.

IMG_0018.jpg

Tot aan het begin van dit jaar was het oude laboratorium in Assen nog in gebruik. In het oude pand moesten de nodige investeringen worden gedaan. Maar inmiddels was ook bekend dat de eigenaar het pand eigenlijk wilde verkopen. Nadat de eigenaar de huur had opgezegd werd door de twee waterschappen besloten tot de bouw van een nieuw laboratorium. Het oude pand is verkocht aan een projectontwikkelaar en zal worden gesloopt.

IMG_0120.jpg

Naast het hoofdkantoor in Veendam was nog een strook grond beschikbaar. Voor de collega’s in het hoofdgebouw is het veel praktischer geworden. De hele overgang is met de verhuizing heel snel gegaan. En binnen anderhalve week draaide 90 procent van alle analyses weer. De apparatuur is vanuit het oude pand meegenomen. Het opnieuw inrichten in het nieuwe gebouw was veranderd. Inmiddels is het nu een week of zeven in bedrijf, en na aanvankelijk wat kinderziektes draait het nu optimaal.

IMG_0136.JPG

Robert Boonstra, hoofd van het laboratorium: “In het laboratorium worden watermonsters onderzocht voor zowel Hunze en Aa's als voor het waterschap Noorderzijlvest. Wij analyseren onder meer oppervlaktewater (kanalen, beken, sloten en meren), en zwemwater. Wij doen de analyses van rioolwaterzuiveringsinstallaties, van al het water dat er in en uit gaat. Wij doen waterbodemonderzoek, en controles bij bedrijven van het geloosde afvalwater.”

IMG_0127.jpg

“Beneden worden alle analyses gedaan. Op de bovenverdieping (Overlab) is de techniekruimte ingericht. Dat is eigenlijk het kloppend hart. Alle techniek, met zo’n 30 verschillende apparaten, zit hier die nodig is om de analyses te kunnen doen.

IMG_0204.jpg

In het oude pand was het heel donker en hokkerig, nu is alles veel praktischer en logischer ingericht. In het nieuwe gebouw komt veel licht binnen. Het duurzame pand  is met aardwarmte, triple-glas en een sedum-dak pand bijna energieneutraal en gasloos. Boonstra: “Als het twintig graden gaat vriezen moeten we bij stoken, anders niet. Gas hebben we nog nodig voor een aantal analyseprocessen, maar dat is heel weinig.”

IMG_0177.jpg

Kiki de Jonge (20) is in het Drenthe College in Emmen in opleiding tot fysisch chemisch analist. Met haar ouders Bennie en Nina was ze naar Veendam afgereisd. “Mijn Allround Laborant niveau 3 heb ik inmiddels afgerond. Nu ben ik in de doorstroming naar niveau 4. Daarna ben ik afgestudeerd.”

IMG_0149.jpg

Het lijkt haar heel interessant om in het Waterlab te komen werken. Ze weet nog niet waar ze stage gaat lopen. “Het ziet er echt heel mooi uit. Heel ruim en het is heel fijn dat er zoveel licht van buiten naar binnenkomt. Het is ook heel fijn dat je bij sommige dingen aparte ruimtes hebt.”

IMG_0206.jpg

Aan het begin van haar opleiding 5 jaar geleden was ze al op een open dag in het oude gebouw in Assen geweest. “In water valt veel in te vinden, dat vindt ik sowieso wel interessant. Elke dag kun je er andere dingen in vinden”. In het laboratorium wordt onder meer zwem- en afvalwater op mogelijke verontreinigingen onderzocht.

IMG_0142.jpg

Van haar VMBO opleiding moest ze een richting gaan uitzoeken. “Ze is er al heel lang mee bezig, en ook heel fanatiek”, verteld vader Bennie. “Ze vindt het gewoon hartstikke leuk.” Moeder Nina valt in: “Met haar stage is ze afhankelijk van school die de stages inplant. Maar ze kunnen wel een beetje hun voorkeur aangeven.”Omdat het laboratorium nog nieuw staat het nog niet in een lijst. “Dat gaat ze op school wel even aankaarten”, zegt haar moeder met nadruk.


 
Fotoalbum: