Nieuws

Hennie Doddema 30 jaar vrijwilligster bij Compaen



IMG_0235.jpg

Woensdagmorgen is Hennie Doddema als vrijwilligster bij Compaen Ontmoeting in het zonnetje gezet. Zij is al 30 jaar als vrijwilligster bij de dagvoorziening betrokken. Al bijna vanaf het begin was ze bij de voorloper ’t Stekkie in de dagvoorziening voor ouderen begonnen. Hennie is zelf inmiddels tachtig, maar ze is nog niet van plan om te gaan stoppen.

Van activiteitenbegeleider Maurits Jongsma heeft ze een ingelijst fotoportret overhandigd gekregen. Met daarin verwerkt ook de logo’s van de oude stichtingen en de nieuwe. Ook werd haar een cadeaubon overhandigd. Van leidinggevende Margreet van den Berg was er een grote bos bloemen. Het was een onvergetelijke dag voor Hennie.

IMG_0214.JPG

’s Middags had men nog een verrassing voor haar in petto. Speciaal voor haar was er een muzikale middag georganiseerd met Grieto Hofman op de keyboard. Hij speelde de bekende liedjes van weleer. Er was een programma omheen gebouwd waar ook de ouderen van hebben genoten.

Op een normale middag kunnen de 15 deelnemende ouderen aan allerlei activiteiten meedoen. Zoals een bingo, knutselen, handwerken en bloemschikken. ’s Morgens wordt iedereen ontvangen met koffie en thee. En wordt vaak de dag even doorgenomen met de bijzonderheden. Na het koffiemoment kunnen ze hun eigen gang een beetje gaan. Zoals het maken van een praatje met elkaar, het lezen van een krantje, en het doen van een spelletje waarbij Rummicub heel populair is. Tegen half twaalf kan gebruik worden gemaakt van de warme maaltijd. Ook dit is een moment van samenzijn.

IMG_0210.JPG

De Ontmoeting is een middel om ouderen niet te laten vereenzamen. De dagvoorziening in het gebouw van Compaen vindt op de dinsdag, woensdag en vrijdag plaats. Er zijn 10 vrijwilligers bij betrokken, van chauffeurs tot gastvrouwen voor de begeleiding. Hennie doet op de woensdag het vrijwilligerswerk. Zij is een enthousiast iemand die graag dicht bij de deelnemers wil staan. “Het is het contact met die mensen”, zegt ze.     

“Je bouwt zo’n enorme band op”. Het klikt altijd meteen. Verschillende mensen zijn al in de negentig. Ze vertellen vaak over hun kinderen en kleinkinderen.”

De voorloper Dagvoorziening ’t Stekkie werd in 1986 opgericht door de voormalige Stichting Welzijn Ouderen Veendam. De organisatie had onderdak in Huize St. Franciscus waar het was ontstaan. Na 1998 vonden er omzwervingen plaats naar de toenmalige Open Haven, Westerhave, en vervolgens naar het AG Wildervanckhuis.  Tijdens een periode van grote bloei qua deelnemersaantallen was er tijdelijk een dubbele dagvoorziening in de Dukdalf. Later fuseerde de stichting met Stichting De Wissel. En was gezamenlijk de nieuwe naam Compaen bedacht. Uiteindelijk is de dagvoorziening voor ouderen, waarvan ’t Stekkie de voorloper was, in het eigen gebouw terechtgekomen.

IMG_0246.jpg