Nieuws

Follow The Money gaat zoutwinning in
Noordoost-Nederland onderzoeken



luchtfoto whc-2A.jpg

Follow the Money is een journalistieke beweging met als doel: waarheidsvinding in dienst van de samenleving. FTM is ondermeer bekend van de Shell Papers, de wantoestanden bij woningbouwcoörporaties en de aardgasperikelen in Groningen. Samen met RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost en Omroep Fryslan heeft FTM de zogenaamde Noordoost-pitch uitgeschreven. Burgers konden onderwerpen presenteren, die volgens hen beslist onderzocht moeten worden.

Winnaar van deze eerste Noordoost-pitch is Jakoba Gräper uit Borgercompagnie. Zij strijdt al jaren tegen de zoutwinning in Veendam e.o. en wil dat FTM het volgende onderzoekt.

Nedmag BV brengt enorme schade toe aan mens en milieu. Schade waar ook komende generaties de gevolgen van gaan ondervinden. Ik wil graag uitgezocht hebben hoe het mogelijk is dat de "overheid" die ons dient te beschermen tegen private uitbuiters van onze leefomgeving diezelfde private uitbuiters faciliteert hun vernietigende werkzaamheden voort te zetten. EZK als vergunningverlener kan Nedmag nooit objectief beoordelen zolang het eigen financiele belang van EZK en de NOM daarin een rol spelen.

Jury-oordeel
Volgens de jury presenteerde Gräper een goed uitgewerkt plan met een onderbouwd plan van aanpak. Een belangrijk punt voor de jury was ook dat er niet alleen in Groningen en Drenthe zout wordt gewonnen, maar ook in Overijssel en Friesland waar het vergelijkbare problematiek met zich meebrengt.

In overleg met de betrokken redacties van de regionale omroepen hebben we daarom besloten dat we ons niet beperken tot Groningen en Drenthe, maar alle zoutwinning in Noordoostelijk Nederland onder de loep gaan leggen. We denken dat we daarmee een onderwerp te pakken hebben dat voor een groot publiek interessant is, aldus FTM.

Vergelijkbare problemen als bij de aardgaswinning
Volgens Gräper moet dit verhaal onderzocht worden,  omdat de burger buitenspel wordt gezet en zoet wordt gehouden met de mogelijkheid van de gang naar de rechter en daar vervolgens vastloopt. De provinciale politiek doet niets of te weinig voor mensen die de dupe worden van de zoutwinning. Ze herkennen het problemen en vinden dat er iets moet gebeuren en daar blijft het dan ook bij. Schademeldingen worden bijvoorbeeld niet uitgekeerd omdat betrokken partijen als Nedmag en het waterschap naar elkaar wijzen.

Samen met Jakoba Gräper en alle geïnteresseerden ziet Parkstadveendam.nl de onderzoeken van Follow The Money met spanning tegemoet.