Nieuws

Deuren wijd open Ashido Karate Veendam
tijdens 15-jarig bestaan



IMG_0088.JPG

Zaterdag hebben de deuren van Ashido Karate Veendam wijd open gestaan in het kader van het 15-jarig bestaan. Bezoekers werden door Roelof en Tieneke Schuiling, en leerlingen, welkom geheten in de dojo aan de Schoolstraat.

De karateschool is in 2004 door Roelof en Tieneke Schuiling opgericht. Aanvankelijk vonden de lessen plaats in de gymzaal van de toenmalige Vredenrustschool aan de Vredenrustlaan. In Straat Soenda werd ook met een jeugdafdeling begonnen. Na drie jaar betrok men gezamenlijk de huidige dojo, de voormalige gymnastieklokaal  van de Mgr. Bekkersschool. Het gebouw wordt gedeeld met de Judoschool Veendam.

IMG_0219.JPG

Tijdens de open dag werd ook geprobeerd om mensen op de mat te krijgen, maar er leek wel wat ‘matvrees’ te zijn in den beginne.

De stijl is Kyukushin karate. “Allereerst wordt geleerd om respect te hebben voor de tegenstander”, aldus sensei (leraar) Roelof Schuiling. “Je leert hoe jezelf kunt verdedigen, niet om aan te vallen. Er wordt ook geleerd om altijd door te zetten, ook al heb je het moeilijk.”

IMG_0162.JPG

Twee keer per jaar worden er examens afgenomen. Op momenten dat iemand het moeilijk heeft, wordt hij of zij door de anderen aangemoedigd. De onderlinge sfeer is heel gemoedelijk en vriendschappelijk. Schuiling: “Iedereen waardeert elkaar. Eigenlijk is het net een grote familie” De karateschool heeft veertig jeugdleden en vijftien volwassenen.

“In de vijftien jaar dat we bestaan hebben we vier zwartbanders afgeleverd. Momenteel is een leerlinge in training voor de zwarte band. Wanneer zij aankomend januari is geslaagd is zij de eerste vrouw die dit bij ons heeft behaald.”

IMG_0220.JPG

Tijdens de open dag stond Dames zelfverdediging ook op het programma, naast demonstraties als Full contact karate, Self defence, Wedstrijdtraining en Pad training.

Roelof heeft zijn opleiding gehad van shihan (grootmeester) Kas Kuiper. Bij hem heeft hij zijn zwarte band gehaald. Na verschillende examens inmiddels uitgebreid met de vierde dan. De stijl is Kyukushin karate. Naast sensei Roelof zijn er nog twee karatebeoefenaars tot leraar opgeleid. Tijdens de lessen wordt hij bijgestaan door sensei Nico Jager (3e Dan) en sensei Wim Schouten (Zwarte band). En zijn er binnen de school nog twee leden die tijdens de lessen ook assistentie kunnen verlenen.

IMG_0213.JPG

Karate dat al honderden jaren bestaat is ontstaan uit 1 soort verdedigingssysteem. Vroeger werden Japanse soldaten, beter bekend als samoerai, geleerd zichzelf te verdedigen. Toen de oorlog voorbij was en ze werden ontslagen, gingen ze als levensonderhoud boeren leren hoe ze zich konden verdedigen tegen rovers en bandieten. Omdat de boeren geen wapens hadden werd hen geleerd zich met hun boerengereedschappen te verdedigen. Uit sommige van deze gereedschappen is er nog iets herkenbaars overgebleven. Zoals de dorsvlegel in de vorm van 'nunchakus' (wurgstokjes) of de 'bo' (lange stok).

Ashido Karate Veendam geeft een weekend per jaar een karatekamp met twee overnachtingen. Met lessen op buitenlocaties. Binnenkort wordt met een damesgroepje opnieuw gestart met Dames Zelfverdediging. Niet als tijdelijke cursus maar met doorlopende lessen.

Bezoek de website voor meer informatie: http://www.ashidokarate.nl/

IMG_0251.jpg