Sport

De Grote Omloop van de Veenkoloniën bijzonder
voor winnaar Jos Koop uit EindhovenIMG_0476.jpg

Zaterdag was de 32e editie van de Grote Omloop van de Veenkoloniën in Veendam van start gegaan. Tussen start en finish lag 151 kilometer door het Veenkoloniale landschap en door Westerwolde. De organisatie van de wielerwedstrijd lag in handen van de Stormvogels Veendam.

De wielrenner Jos Koop (30) uit Eindhoven was de snelste in de straten van Veendam en wist zich los te maken uit een kopgroep van elf renners. Arne Peters uit Beekbergen ging als tweede over de meet en de derde plaats was voor de Tilburger Ramon van Bokhoven.

IMG_0466.jpg

Zo vroeg al in het seizoen vindt Jos een overwinning wel mooi. Hij heeft er wel hard voor gewerkt om goed voor de dag te komen. Daar heeft hij bij pech ook nog extra profijt van gehad. Maar ook zeker door zijn goeie benen. Ergens onderweg kreeg hij een kapotte achterrem. Geluk was dan ook dat de groep in de koers door de wind nog wat gesloten was.

Jos Koop: “Ergens kwam het niet heel verkeerd uit. Om dan terug te kunnen komen is wel lekker. Je moet ook niet in paniek raken. Het is zoals het is en moet je gewoon rustig terug komen. Wanneer het echt uiteengeslagen was geweest heb je pech. De laatste 10 kilometer reed ik met z’n drieën naar de kopgroep toe. Heb eigenlijk het juiste moment gekozen om de sprong te maken.”

IMG_0500.jpg

En je collega’s kenden je ook wel al?
Lachend: “Durf het niet te zeggen, het wisselt best wel in het peloton. Misschien dat ze me niet allemaal kenden, maar nu wel denk ik.”

De sprint ging ook wel goed.
“Ik denk wel dat ik een goeie sprint heb, maar het was niet gemakkelijk. Je moet ook niet van achteruit beginnen. Dan is het laatste bochtje niet zo heel ver meer. Eigenlijk moet je vooraan zitten, maar een plek twee of drie zou ook nog kunnen. In dit geval was het vanaf plek vijf. Voor de laatste bocht was het eigenlijk te ver, maar iedereen zat stuk.”

IMG_0526.jpg

“Het lastigste was toch de finale. Want je weet nooit exact waar het gaat gebeuren. Want in elke bocht draai je weer tegen de wind, en waar het gaat gebeuren weet je gewoon niet. Dat maakt het ook heel moeilijk. Er zijn ook koersen dat een lang open stuk is met de wind op de kant. Waarvan je weet, daar gaat het gebeuren. Daar moet je vooraan zitten. Hier was het heel moeilijk.”         

Jos Koop heeft de Grote Omloop van de Veenkoloniën drie keer eerder gereden. “Maar het is lastig om dit parcours na een jaar goed te herinneren. Want het is continu draaien en keren. Je kent nog wel stukken dat je herkenbaar voorkomt. Er is misschien maar een enkele parcours waar het meer draaien en keren is, maar dit is wel apart. Maar wel mooi.”

IMG_0533.jpg

Kreeg je nog iets van de omgeving mee?
“Daar krijg je wel wat van mee, want er zijn momenten in de koers dat het even rustig gaat. Dan kijk ik wel ’s om me heen. Het is natuurlijk wel anders. Van origine kom ik uit Delft. Daar is het allemaal dichtgebouwd en hier is het allemaal open en heel rustig. Dat is ergens wel lekker.” De vergezichten vindt hij prachtig.