Nieuws

Autismeweek 2019



large.jpg

Van 31 maart tot 7 april is het wereldwijd autisme awareness week, een week waarin wordt stilgestaan bij autisme.

Het thema van deze week was "Autisme werkt!", Een ode aan de passie en de sterke eigenschappen van mensen met autisme. In de afgelopen 6 dagen heb ik u meegenomen in de wereld van mensen met autisme, wat autisme precies is, de problemen die we hebben met communicatie, hoe je het label "ASS" precies krijgt, hoe we omgaan met prikkels om ons heen en veranderingen in ons leven. Maar ik heb ook getracht om de sterke kanten van mensen met autisme te beschrijven, loyaal, oprecht, oog voor detail, vasthoudend, secuur, creatief en in staat om complexe systemen te analyseren. Kortom een ideale medewerker in het bedrijf. Bovendien is een divers werknemersbestand een uiting van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’.

Helaas vind er nog steeds heel veel discriminatie plaats van mensen met autisme. Het begint vaak al op school waar kinderen met autisme vaak het mikpunt zijn van pesterijen en als ze dan hierdoor een autistische meltdown krijgen en agressief reageren dan zijn zij het die van school gestuurd worden en niet de pestkoppen die hun over de grens geduwd hebben. Een vrouw die gecomplimenteerd word door haar baas omdat ze zo secuur werkt, altijd heel precies notities maakt als ze een opdracht krijgt en dit altijd tot een goed einde brengt, totdat ze de diagnose ASS krijgt en dit deelt met haar baas, opeens is ze te traag, inefficiënt en zou ze niet meer goed mee kunnen komen binnen het bedrijf. Deze week nog stond er in de krant het voorbeeld van een werknemer met autisme, hij was 12,5 jaar bij de zaak en kreeg, zoals gebruikelijk is, een bonus. Helaas voor deze werknemer kon hij door zijn autisme geen fulltime baan aan en werd hij aangevuld door het UWV, die kortte dus keurig het bedrag van de bonus op zijn aanvullende uitkering. Dan is het niet vreemd dat een groot gedeelte van de mensen met ASS thuis komt te zitten met een burnout, depressies of andere mentale problemen.

Mensen met autisme willen niet zielig of bijzonder gevonden worden, zij willen gewoon behandeld worden als mensen en met hun sterke kanten een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. En dit is heel goed mogelijk als we rekening houden met hun beperkingen. Uiteindelijk zijn er ook op iedere straathoek opritjes gekomen en zijn alle openbare gebouwen rolstoel vriendelijk gemaakt. bijna ieder stoplicht is uitgerust met een ticker voor blinden en slechtzienden. Hebben bijna alle tv programma's een ondertiteling voor doven en slechthorenden. En zelfs voor nieuwkomers in ons land bieden we diverse publicaties aan in hun moedertaal omdat we intergratie en deelname aan de maatschappij belangrijk vinden. We laten dan toch niet 1% van onze bevolking zakken omdat hun handicap misschien niet direct zichtbaar is?

Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen, zo is onlangs een supermarkt begonnen met een prikkelarm uurtje zodat mensen met een prikkelgevoeligheid ook de kans hebben om hun boodschappen te doen. Ook bieden veel bedrijven flexibele werktijden en mogelijkheden tot thuiswerken.

Wilt u na het lezen van deze artikelen meer weten over autisme dan verwijs ik u graag naar de site van de NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme): https://www.autisme.nl/, of het youtube kanaal AutismeTV: https://www.youtube.com/user/AutismeTV. En heeft u even tijd over, vraag dan eens aan iemand met autisme wat zijn of haar speciale interesses zijn, u gaat dan een boeiend gesprek tegemoet.