Nieuws

Zwemcoach Grietje Hooiveld,
“trainen, trainen en motiveren”



IMG_0182.jpg

Zwemcoach Grietje Hooiveld keek tijdens de huldiging van Chris Kuiper en Bart Hol in het gemeentehuis van Veendam apetrots toe. De succesvolle zwemmers van De Brug hebben tijdens de Special Olympics World Games in Abu Dhabi een geweldige topprestatie neergezet.

Chris Kuiper (31) uit Veendam heeft tijdens deze Olympics in totaal 2 maal een gouden medaille gewonnen en 2 maal een vierde plaats. Bart Hol (24) uit Muntendam haalde 1 maal een gouden medaille, 1 maal zilver, 1 maal brons en een vierde plaats. Hij mocht alle medaillekleuren mee naar huis nemen.

IMG_0093.jpg

Chris werd door sportwethouder Henk Jan Schmaal in het zonnetje gezet, wethouder Erik Drenth huldigde Bart namens de gemeente Midden-Groningen.

De 64 sporters en 23 coaches van Team NL zijn in Abu Dhabi actief geweest in 13 takken van sport: atletiek, bowlen, golf, gymnastiek, handbal, inline-skaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen, zwemmen en open water zwemmen. Nederland is teruggekomen met maar liefst 32 gouden medailles, 18 zilveren, en 19 bronzen. De belevenis om daar te zijn en deel uit re maken van Team NL was gigantisch mooi.

IMG_0098.jpg

“Elke dag was wel een of meerdere medailles binnengehaald”, blikt coach Grietje Hooiveld terug. “Chris was de eerste met een gouden plak. De eerste dag ging niet zo lekker, maar op de tweede haalde hij meteen een gouden medaille. Dan sta je daar met de tranen in de ogen heel emotioneel te wezen. En ook het hele Team NL hoor. We hadden het ook niet verwacht, want de hele wereld deed met 7.500 sporters uit 190 landen mee.”

Grietje Hooiveld is al vanaf 1999 als coach bij het zwemteam van De Brug betrokken. Vanaf 1988 tot 1993 heeft ze als zweminstructrice in het zwembad gewerkt op de woensdagavond voor het diploma zwemmen. Bij De Brug ging iemand weg en ze werd gevraagd of het misschien iets voor haar zou zijn. Zelf dacht ze aanvankelijk van niet, maar ze is er in gerold en het tegendeel bleek waar. Ervaring met zwemmers met een beperking had ze niet, maar het was puur op het gevoel. Het is trainen, trainen en motiveren.

IMG_0153.jpg

De Special Olympics World Games 2019 hebben van 14 t/m 21 maart plaatsgevonden. In totaal kwamen 7.500 sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 190 landen tegen elkaar uit. De World Games ’s zijn samen met 2.500 coaches, 20.000 vrijwilligers en minstens 500.000 toeschouwers ‘s werelds grootste sportevenement. 

“Bij Team NL zwemmen waren we met 8 zwemmers en 3 begeleiders.” Op de vraag op wiens prestatie in Team NL ze het meeste trots is antwoordde ze, “Op allemaal ben ik natuurlijk trots. We zijn één team. Ze hebben het allemaal hartstikke goed gedaan.”

Bij aankomst in Nederland werden de succesvolle zwemmers Bart Hol en Chris Kuiper, coach Grietje Hooiveld en Team-NL opgewacht door honderden fans, familieleden en de landelijke media. Ze werden in de aankomsthal toegejuicht en toegezongen. Als verrassing waren de huizen feestelijk versierd en werden de beide sporters door hun familie toegejuicht.

IMG_0074.jpg