Nieuws

Autismeweek 2019



large.jpg

Van 31 maart tot 7 april is het wereldwijd autisme awareness week, een week waarin wordt stilgestaan bij autisme.

Verandering is de enige constante, iedereen weet dat dit het geval is. Alles om ons heen veranderd continu en wijzelf ook. Maar verandering is een van de grootste veroorzakers van stress bij mensen met autisme, ons berekenend en analyserende brein maakt een plan bij alles wat we doen en een verandering betekend dat we een nieuw plan moeten maken en opnieuw moeten analyseren, Dit kost ons extra energie.

Toch is het niet altijd de verandering die het probleem is. Ikzelf ben mijn hele leven al werkzaam in de ICT, een beroepstak die berucht is om de veranderingen. Een groot deel van mijn carrière ben ik zelfs met veel plezier werkzaam geweest in de detachering en werd ik om de zoveel tijd weer bij een andere klant gestationeerd en kreeg ik weer andere werkzaamheden, voor mij is dit nooit een probleem geweest en werd ik zelfs geprezen om mijn flexibiliteit en aanpassingsvermogen (de ironie!). Pas bij de laatste reorganisatie van mijn huidige werkgever ben ik in een burnout beland. Het was niet het voornemen voor deze reorganisatie die hier voor zorgde, nog de stappen die genomen werden ter voorbereiding hiervan maar omdat de reorganisatie niet het resultaat opleverde wat van te voren geschetst was en uiteindelijk resulteerde in een onwerkbare situatie. Mijn autistische brein kon daar niet mee omgaan en op een bepaald moment was het batterijtje gewoon leeg en zat ik thuis in de ziektewet.

Goede informatie en tijd om je voor te bereiden op een verandering zijn essentieel voor mensen met autisme. Een vriendin van me vertelde me dat zij met haar autistische partner al in januari begint om de zomervakantie te plannen zodat hij zich daar op kan voorbereiden, een voor hun werkbare methode. Mensen met autisme zijn over het algemeen zeer loyale en gedreven medewerkers die zich met veel plezier volledig zullen inzetten voor hun taak maar het is van groot belang om hun goed en tijdig te informeren over wat van hun verwacht word, zeker als die verwachting gaat veranderen.