Nieuws

Eliza Scholte – Veendam bedwingt Mont Ventoux
voor het goede doelIMG_1275.jpg

Tekst Hans van Noort

In het zuidoosten van Frankrijk (Provence) ligt een heel gemene berg, de Mont Ventoux. Avignon en Orange zijn de grotere plaatsen in de buurt. Vanuit de gehele omgeving torent dit monster boven alles uit. Wielersport liefhebbers weten er alles van, want met enige regelmaat doet de Tour de France deze berg aan. Hij is niet vreselijk hoog, 1911m, maar het laatste stuk is volkomen kaal, zodat wind, regen maar ook de verzengende hitte je parten kan spelen.  Afsluiting van de top komt het gehele jaar voor. Het is dan te gevaarlijk om de klim te voltooien. Bovendien is het stijgingspercentage aanzienlijk. Eliza Scholte geboren in Winschoten, maar al 34 jaar woonachtig in Veendam is al volop in training, 3 x per week, om deze klus toch te kunnen volbrengen. 

kaart.jpg

De Stichting Join4Energy organiseert dit jaar voor de 10e keer in successie deze challenge, een jubileum. Het doel is om zo veel mogelijk geld in te zamelen ter financiering van nieuwe medicijnen en behandelmethodes ter bestrijding van energiestofwisselingsziekten. Stop energie stofwisselingsziekten is hun slogan. Zo’n 250 mensen kunnen aan dit evenement meedoen. Je kunt op verschillende manieren de top proberen te bereiken: wandelend, hardlopend, fietsend, mountainbikend en een klein groepje gaat al steppend omhoog. Eliza gaat wandelend én weet waar ze aan begint, want het wordt haar 4e keer. Ze loopt met in haar achterhoofd waarom. Haar neefje Lasse is in 2011 op 3 jarige leeftijd overleden aan deze verschrikkelijke stofwisselingsziekte. Iedere deelnemer dient minimaal € 1000,00 aan sponsorgeld mee te nemen. Eliza is druk aan het werven. Ze zit nu ongeveer op de helft, maar samen met  Mira, een familielid, zijn ze aan het slingers maken. Slingers die de kamer versieren bij verjaardagen. Allerlei demo-behangboeken verknippen ze en rijgen die aaneen tot de fraaiste slingers. Deze worden verkocht om zo het bedrag rond te krijgen.

IMG_1719.jpg

De beklimming
In juni gaat het gebeuren. Ze hebben als familie een groot huis in de omgeving gehuurd. In de week voorafgaande aan de grote dag, zaterdag 15 juni, gaat Eliza al omhoog. Ze wil al 2x op de top geweest zijn voor het zo ver is!
De start is om 07.00 uur in Bédoin. “Daar beginnen we met bellen blazen.” Het parcours is ongeveer 22 km. De fietsers en hardlopers starten om 08.00 uur. Er wachten dan 100 haarspeldbochten en een stijgingspercentage wat veelal rond de 7% schommelt (zie de grafiek). De laatste kilometer bedraagt het zelfs 11%. “Fnuikend is dat je telkens denkt er bijna te zijn, je ziet de top, maar dan volgt weer een haarspeldbocht en ben je er nog lang niet,” vertelt Eliza. De Mont Ventoux wordt ook wel De Kale Berg genoemd, want het bovenste stuk lijkt wel een maanlandschap, zo kaal en woest.

grafiek_resize.jpg

Alle deelnemers dragen een door de organisatie verstrekt T-shirt. “Het is mooi om te zien dat zovelen dit doel een warm hart toedragen.” Afhankelijk van het weer denkt Eliza er ruim 4 uur over te doen. Zonder te rusten loopt ze in één keer door naar boven! Is het erg warm, dan staan onderweg extra waterposten. Bovendien zorgt echtgenoot Kees voor de foerage en de revitalisering. Hiertoe behoort ook de kleding, want boven kan het behoorlijk koud zijn. Bij de start was het de andere keren rond de 30 °C en op de top ca. 10 °. Dus dat is een groot verschil. Onderweg is de verzorging perfect. “Motoren rijden mee en vragen of er nog behoefte aan iets is. Verpleegkundigen, fysiotherapeuten en zelfs een arts is op het traject, om indien nodig, assistentie te verlenen.” 

Merel, het zusje van Lasse is 13 jaar. Zij loopt ook een gedeelte van de route, de laatste 10 km. Let wel, al voor de 3e keer! Zij doet dit als herinnering en nagedachtenis aan haar broertje.  “Boven aangekomen gaan ze samen weer bellen blazen. De belletjes stijgen op naar de hemel, waar Lasse rust. We staan dan even stil bij de vergankelijkheid van het leven, beginnend met de belletjes die opstijgend al spoedig kapot knappen,” verhaalt Eliza. 

IMG_1739.jpg

De deelnemers moeten allen rechts van de weg lopen, voor de veiligheid. Het is veelal een drukte van belang, want niet alleen de deelnemers willen naar boven. Een grote groep supporters is actief op de route om de deelnemers als het ware richting de top te duwen. Eenmaal boven is de voldoening natuurlijk enorm. Er is toch een sportieve prestatie van formaat geleverd. Blijdschap en trots het gehaald te hebben vieren hoogtij.

Terugtocht
De fietsers gaan het liefst ook weer met de fiets naar beneden. Snelheden van 70 km worden dan wel gehaald. “Wij als wandelaars gaan veilig met de auto van onze begeleiders mee terug naar Bédoin,” vertrouwd Eliza ons toe.

IMG_1279.jpg

Sponsoren
Merel heeft haar sponsorgeld al bijna elkaar gesprokkeld. Haar vader Sjoerd, die al fietsend naar boven gaat, ook al. Hij heeft via een boekenmarkt de benodigde financiën al binnen gehaald. Eliza heeft hier in Veendam al verschillende bedrijven benaderd om haar te sponsoren. Mocht u nog interesse hebben? De vorige edities bracht deze challenge meer dan € 400.000,00 op, een prachtig resultaat voor een fantastisch doel.

IMG_1706.jpg

Tommy Simpson
“Als je al een paar keer de Mont Ventoux bedwongen hebt, valt je op 1½ km van de top iets bijzonders op. Daar is een gedenkteken geplaatst voor Tommy Simpson. Deze wielrenner viel tijdens de Tour de France van 1967 van zijn fiets. Hij reed in de kopgroep. Omstanders hielpen hem weer overeind, maar een aantal meter verderop viel hij opnieuw. Met een helikopter is hij naar een ziekenhuis in de buurt gebracht, waar hij overleed. Een gemene berg is dus niets te veel gezegd,” aldus echtgenoot Kees.

Uiteraard wensen wij Eliza, Merel en Sjoerd veel succes met de beklimming.

Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met Eliza – elizascholte@gmail.com