Sport

Derdeklassers Veendam 1894 - MuntendamDerdeklassers Veendam 1894 -  Muntendam.jpg

Door Jacob Kuipers

``Over acht wedstrijden weten we precies waar we staan``

Zondag 24 maart stond de derby tussen de beide derdeklassers Veendam 1894 en Muntendam op het programma. Beide derdeklassers kwamen elkaar tegen op het ´strijdtoneel´ van Veendam 1894. Veendam heeft 18 duels gespeeld en 42 punten. Na afloop van de wedstrijd had ik een gesprek met oefenmeester Joad Biafra van Veendam 1894.

Biafra``Kijk niet naar de stand op de ranglijst, hoe het tot dus ver gegaan is. De eerste helft was moeilijk, er gebeurde van alles. Dat zei ik ook tegen de jongens, voorafgaand aan de wedstrijd. Muntendam speelde natuurlijk met het ´schuim´ op de mond om van Veendam te winnen. Daar hebben ze alles aan gedaan. Ik vond het wel een verdiende overwinning. Ik vond alleen jammer al die kaarten. En al die gebeurtenissen om de wedstrijd heen. Het waren niet alleen de kaarten".

"Maar ook aan de zijkanten gebeurde van alles. Een collega die werd weg gestuurd door de scheidsrechter. Wat er gebeurde heb ik niet mee gekregen. Dat is een beetje een smet op deze wedstrijd. De entourage is geweldig, het veld ligt er goed bij. Veel publiek is er op afgekomen. Het was een derby nadat Wildervank is weg gevallen. Op het scherp van de snede gesneden. Dat er belangen zijn. En prestige. Ik denk dat de wedstrijd een beetje ontsiert is door al die kaarten. Ik vind wel dat we verdiend hebben gewonnen. We hadden de betere kansen. Ik zeg niet dat zij minder waren dan wij, maar wij waren wel effectiever. Over het algemeen was Veendam iets sterker``.

En jullie hebben natuurlijk ook nog Kolder in de ploeg. Hij kan het verschil maken? ``Kolder is absoluut een meerwaarde voor ons``. Is dit Kolder zijn laatste seizoen? ``Dat weet ik bijna zeker``. De trainer van Veendam gaat daar niet verder op in. Zolang hij en dat geldt ook voor Angelo Cijntje, hun meerwaarde hebben. Heeft het voor die jongens ook zin om te blijven voetballen?

``Op het moment dat het voor hun niet meer wil op dit niveau in vergelijking wat ze gewend zijn, dan stoppen ze uit zich zelf er wel mee. Als zij op een gegeven moment voorbij worden gelopen door Jan en alleman, dan is er geen eer meer te behalen. Maar voorlopig kunnen ze zich prima staande houden. Dan maken ze gewoon weer het verschil, he". Biafra is blij met de overwinning. En de drie punten. ``We staan 3 punten achter op Annen. En een wedstrijd minder gespeeld.

Als wij de inhaalwedstrijd die we tegoed hebben tegen Muntendam en we winnen die dan zouden we op gelijke hoogte met ze komen. Veendam moet kampioen worden. We willen altijd het maximale er uit halen. Vorig jaar stonden we daar ook op dat veld en je weet waar we vandaan kwamen. Na 7 a 8 wedstrijden stonden we onderaan.

En dan moeten we niet ineens onze kop boven het ´maaiveld´ steken. We voetballen nu 8 jaar in de derde klasse. En dit is voor het eerst dat we terug zijn, dat we ook voor de bovenste plekken mee doen. We bekijken het wedstrijd voor wedstrijd. Volgende week ZNC, dat is belangrijk voor de tweede periode. Daar moeten we alleen maar mee bezig zijn. Over acht wedstrijden weten we precies waar we staan``, aldus Biafra.