Nieuws

“Je voelt dat je welkom bent,” bij VoorDoor in WildervankDSC05783.jpg

Tekst Hans van Noort

Sinds kort prijkt er een sticker “Erkend Leerbedrijf” op de deur. Een Erkend Leerbedrijf zult u zich afvragen. Is de Stichting VoorDoor dan een bedrijf? Van de ene kant wel en van de andere kant zeker niet. Er staan beslist géén economische belangen op het spel, maar bij het opleiden van vakmensen kunnen ze wel degelijk een rol van betekenis spelen. En dat belang van de student staat uiteraard voorop. De erkenning door de SBB (Stichting Beroepsonderwijs – Bedrijfsleven) is ook een waardering voor al het werk dat VoorDoor in de afgelopen ruim 4 jaar heeft gedaan voor o.a. studenten/stagiaires. Maar wat doet Voordoor dan zoal? In de tuinkamer van de fam. Meijer aan de Kammingastraat 16 te Wildervank krijgen we antwoord.

DSC05795.jpg

In december 2014 kopen Tiny en Henk Meijer de oude showroom/garage van Watersportcentrum Vertrouwen, dat achter hun huis gelegen is. “Voorheen zat hier Atse Schuringa zullen Wildervanksters nog wel weten,” vertelt Tiny. Met een groepje gelijkgestemden vanuit een talententraining bij Compaen ontstaat de gedachte om iets op te zetten voor mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt en/of mensen in de generatie armoede en sociale uitsluiting. Een ideale ruimte is een gedeelte van deze oude showroom, die voor dit doel wordt omgetoverd tot een gezellige huiskamer, waar voor eenieder plaats is. Het moet een veilige en beschermde plek zijn voor bovengenoemde groep. Via een éénmalige subsidie van de gemeente Veendam wordt dit burgerinitiatief verwezenlijkt. 2015 wordt het jaar van de opbouwfase. Er is al een keukentje aanwezig, maar een toiletgroep moet nog ingebouwd worden. Juni 2016 is het zover, stichting VoorDoor is een feit.

DSC05786.jpg

In deze huiskamer kunnen mensen gezellig koffie drinken, een praatje maken, creatief bezig zijn, knutselen, samen eten inclusief voorbereidingen en opruimen en nog veel meer. Het is een ontmoetingsplek waar iedereen zichzelf kan zijn. Al snel wordt de ruimte te klein en wordt deze uitgebreid tot 75m². Er staat een poolbiljart en er is ruimte voor meerdere activiteiten. De bezoekers variëren in leeftijd van 17 tot 70 jaar. Tiny: “Deze mix maakt het samenzijn boeiend.”

Vrijdags wordt gestart rond 2 uur. Dan gaan we de voorbereidingen voor het eten maken. Na het eten is er tijd voor verschillende spelletjes. Dat varieert van sjoelen tot kaarten, puzzelen of de krant even doorspitten. “In alle eenvoud, gezellig onder elkaar, geeft dit een heerlijk familiegevoel,” glundert Tiny, die de dagelijkse leiding heeft. “Want… eten verbindt en is en sociaal gebeuren.”

DSC05789.jpg

Ook Tiny’s echtgenoot Henk en zoon Erik (chauffeur bij Maaltijdservice Langeleegte) zijn veelal van de partij. Rond 21.00 uur is het afgelopen, maar soms is het ook wel ver na twaalven. Gezelligheid kent géén tijd, toch?

Dinsdags
Op dinsdag is er van 10.00 uur – 15.00 uur een vrije inloop. “Gemiddeld zijn we dan toch wel met z’n achten. Ieder doet waar hij/zij zin in heeft.” Tiny is zelf erg creatief en helpt graag anderen op weg met bijvoorbeeld het maken van een hooimadam, met daring painting of dromenvangers. Sommigen bekwamen zich in textiele handwerken als haken, breien of anderszins. Ook de andere bezoekers helpen elkaar, écht VoorDoor! Tussen de middag lunchen ze gezamenlijk met brood, een eitje of een kopje soep.

eten.jpg

Deze wordle hebben de bezoekers zelf ontworpen tijdens een van de activiteiten. Ze kregen hiervoor de opdracht om in 10 woorden te vertellen hoe ze VoorDoor beleefden. Het resultaat zegt genoeg.

Voor wie
De bezoekers hebben allen hun eigen verhaal. Gerrie is sinds het begin een trouwe klant. Hij is 43 jaar en komt nagenoeg alle dinsdagen en vrijdagen naar de Kammingastraat. Het bevalt hem uitstekend. Momenteel werkt hij aan een strandlandschap, een borduurpakket. Hij geeft zijn eigen draai eraan qua kleurstelling.
Treinie, 48 jaar, komt uit Stadskanaal 2x per week met haar eigen autootje. Ze ontwerpt en tekent truien en andere kleding die ze dan zelf in elkaar zet. Breien, haken, vloerkleden en “gewone” kleding maken zijn haar specialiteiten. Spelletjes en vooral het pesten 3.0 vindt ze geweldig.
Een van de andere deelnemers is eveneens 48. Zij renoveert een oude stoel. Ze is erg creatief én bovendien technisch. Een nieuwe versnellingsbak in haar auto doet ze zo. Ze werkt thuis aan een kerstdorpje van lucifers, maar ook maakt ze muurschilderingen.

DSC05798.jpg

Workshops
Eénmaal per maand geeft Tiny een kookworkshop. Het principe is terug naar de basis, dus géén pakjes of zakjes en voor zo weinig mogelijk geld. Gerechten die de laatste keren op het programma stonden zijn: spaghetti, witlofsalade, komkommersalade, en toetjes als chocolade ijs met banaan. “Vers, gezond en veel groenten zijn de uitgangspunten,” vertelt Tiny vol vuur. “Sommige bezoekers eten nooit groenten, behalve hier.”

Karaoke
Voor € 2,50 heb je eens per kwartaal een gezellige karaokeavond. Tiny zorgt dan voor de hapjes, terwijl de drankjes zelf meegebracht dienen te worden. Zelf schenken ze niet! “Vaak koppelen we een thema aan zo’n avond. De ene keer is dat bijvoorbeeld country en een andere keer Duitse schlagers. Het gaat om de gezelligheid met elkaar. We hebben hier alle benodigde apparatuur. Gemiddeld bezoeken toch wel 25 man/vrouw deze avonden. Op de aangebrachte parketvloer kan zelfs gedanst worden!

DSC05796.jpg

Toekomst
“We zijn bezig aan nog een volgend project. Binnen onze groepen is de wens uitgesproken om iets te doen met groen. Eigen groenten en/of bloemen kweken. Op facebook hebben we een oproep geplaatst: Wie heeft er een stukje grond of een tuintje over? Of voor wie wordt het onderhoud van de tuin een opgave? We hebben verschillende reacties gekregen. Via het aanschrijven van fondsen hopen we wat subsidie te krijgen om onze plannen te verwezenlijken. Hebt u nog tips of heeft u nog poot- of zaaigoed over, dan houden we ons aanbevolen…

Ook willen we binnenkort de buurt uitnodigen om eens kennis met ons (werk) te maken. We hebben het idee dat velen niet weten waar we mee bezig zijn.” Het uiteindelijke doel is natuurlijk mensen weer een beetje zelfvertrouwen en meer eigenwaarde te geven. VoorDoor is daar de uitgelezen plek voor. Je bent er altijd welkom.

DSC05794.jpg

Meer informatie:
info@stichtingvoordoor.nl
Telefoon 06-21713739
of kijk op www.stichtingvoordoor.nl