Nieuws

Oprichting Vereniging Vastgoedeigenaren
Veendam Centrum



VVVC.jpg

Op 22 februari j. l. is bij notariële akte de Vereniging Vastgoedeigenaren Veendam Centrum (VVVC) opgericht. Hiermee is voor vastgoedeigenaren een grote stap gezet om zich als gezamenlijke belangenvertegenwoordiger te organiseren. En met andere stakeholders, zoals de Ondernemersvereniging Veendam (OVC) en de gemeente Veendam, het gesprek aan te gaan om de (leegstands)problematiek én nieuwe kansen in het centrum van Veendam aan en op te pakken. Voor de stakeholders is het gezamenlijke einddoel om het centrum van Veendam compacter en aantrekkelijker te maken door een sterk gereduceerde winkelleegstand.

Het winkelaanbod van Veendam is op zich relatief uitgebreid. Het functioneren van het centrum van Veendam kan echter worden geoptimaliseerd door het toevoegen van publiekstrekkers, het toepassen van vormen van ruimtelijke branchering en door een passende inrichting en beeldkwaliteit. Hierdoor blijven investeringen nodig om het centrum van Veendam aantrekkelijk te houden voor bezoekers en marktpartijen. Op dit moment wordt door de gemeente het gebied van het Raadhuisplein tot en met het Veenlustplein getransformeerd tot een belevingsgebied waarbij het voor de consument aantrekkelijk is om in het centrum te verblijven.

De vereniging van vastgoedeigenaren wenst behoud en zo mogelijk versterking van de positie van het centrum als regionaal verzorgend winkelgebied. Hiervoor is een compact en herkenbaar kernwinkelgebied nodig. Het gebied grenzend aan het kernwinkelgebied wordt daarom een transformatiegebied. Door een gemeentelijke stimuleringsregeling, overigens met subsidie van de provincie, zijn zowel verplaatsingssubsidies (naar het kernwinkelgebied) als transformatiesubsidies (verbouwen pand voor nieuwe functies zoals dienstverlening, maatschappelijk en wonen) mogelijk. Voor de eigenaren en huurders van winkelpanden in het kernwinkelgebied is er een plan- en/of winkelverbeteringssubsidie (bijvoorbeeld nieuwe winkelpui). Een compact en bruisend winkelgebied met winkelunits van eigentijdse omvang en uitstraling is volgens de vereniging van vastgoedeigenaren van groot belang voor de toekomst van het centrum van Veendam. Op www.veendam.nl/stimuleringsregeling staan de mogelijkheden voor vastgoedeigenaren vermeld.

Het oplossen van de leegstaand van commercieel vastgoed door het aantrekken van nieuwe ondernemers en het verplaatsen van detailhandel uit het transformatiegebied naar het kernwinkelgebied heeft voor de vereniging van vastgoedeigenaren hoge prioriteit. Startende ondernemers kunnen zich bij de stakeholders melden voor inlichtingen en om bijvoorbeeld hulp te krijgen bij het schrijven van een ondernemingsplan. Daarnaast wil de vereniging van vastgoedeigenaren actief bijdragen aan de totstandkoming van een integrale visie op het centrum van Veendam en aan het actueel houden van een gezamenlijke uitvoeringsagenda.

De vereniging van vastgoedeigenaren heeft een voorlopig vijf leden tellend bestuur. De voorzitter van de vereniging van vastgoedeigenaren en van de ondernemersvereniging zijn vader en zoon Kremer (juwelier, tel. 0598-631570). Door deze gekozen constructie is er een optimaal onderling contact tussen beide verenigingen met de genoemde gezamenlijke doelstellingen. Op dit moment is het van belang dat alle eigenaren van commercieel vastgoed zo snel mogelijk lid worden van de vereniging van vastgoedeigenaren. De nieuwe vereniging behartigt in het centrum van Veendam hun gemeenschappelijke belangen om daarmee bij te dragen aan een positief rendement en een positieve waardeontwikkeling van dit vastgoed. Op de eerste te beleggen vergadering wordt de strategie voor het behalen van de doelstellingen verder uitgewerkt.

Het e-mail adres van de vereniging van vastgoedeigenaren is: secretarisVVVC@hotmail.com en wordt later dit jaar: secretarisVVVC@centrumveendam.nl