Nieuws

Piraten van Penzance van Gilbert en Sullivan
Mooi! Mooi! Mooi!



OVW Pirates ASD_4779.JPG
Foto: OVW/David Woltinge

In de goed bezochte uitvoeringen (3x vol) van de operette de Piraten van Penzance van Gilbert en Sullivan trokken de zeerovers hard van leer. Spektakel alom!! Zowel regisseur Jan Houwing als de dirigent Erik Kammenga zetten met hun OVW een stuk muziektheater neer zoals nog maar zelden in Veendam is vertoond.

De rollen werden ingevuld door de jonge talentvolle Bart Winsingh, Nomi de Ridder, Annechienus Pot, Alma Bakker, Ed Spanjerberg, Kitty van Zanten, Teijo Doornkamp, Cobus Oosting, Thea Raveling, Jeanet Kingma, Merel van Helten, Joop Janssen, Jurrie Weijer en Marco de Vries. Ondersteunt door de mannen van homokoor Zangzaad uit Groningen en opera ensemble Frizzare uit Roderwolde en de dansdames van Oxygym.

Het verhaal begint direct pakkend. De jonge piraat Frederic (Bart Winsingh) is op een leeftijd gekomen dat hij als volwassen kan worden beschouwd. De piraten hebben feest, maar dat wordt enigszins verstoord door de boodschap van Frederic dat hij zich bij de politie wil aansluiten om de piraterij de kop in te drukken. Als hij de dochters van de generaal (Ed Spanjerberg) ontmoet, maakt hij het uit met de enige, wat oudere, vrouw die hij tot dan toe kende. Rose (Alma Bakker) is daarvan het slachtoffer. Mabel (Nomi de Ridder) valt voor de aantrekkelijke jonge piraat, maar na aanvankelijk ervan overtuigd te zijn dat ze samen het geluk kunnen delen, moet Frederic op zijn schreden terugkeren omdat volgens de wet van het schrikkeljaar hij nog niet volwassen is. Piratenkapitein (Annechienus Pot) en Samuel (Teijo Doornkamp) en Rose wijzen hem op zijn plicht als piraat. Hij geeft toe.

Het dameskoor doet het frivool. Met hun prachtige liederen zijn ze een aanwinst in deze operette. Terwijl ook de ruige piraten een prachtig tegenwicht vormden van de lichtvoetige dames.

De politie is de derde groep die op een eigen wijze, vooral als angsthazen, ten tonele verschijnt. Onder aanvoering van de brigadier (Cobus Oosting) zullen zij de orde herstellen. Dat mislukt schromelijk.

De nanny, uitstekend gespeeld door Kitty van Zanten, werkt de piratenkapitein, de generaal en de brigadier, behoorlijk op het gemoed. Zij krijgt dan ook weinig sympathie van hen. En dat moet ze bekopen met een onvrijwillig uitzwaaimoment. Met het kanon wordt ze de zee ingeschoten.

Voor een amateurgezelschap komt de OVW tot een hoog niveau. Regisseur Jan Houwing is daar absoluut debet aan. Ook het orkest, 26 man sterk, geeft mooie volle klanken. En hier is het de dirigent Erik Kammenga die de touwtjes/dirigentstok strak in handen heeft.

Afgaande op het publiek heeft het OVW Muziektheater een sterke prestatie op de planken gebracht. Mooi! Mooi! Mooi!

De enige gelegenheid om het spektakel van de Pirates nog te zien is op zaterdag 23 maart in de Klinker te Winschoten. Aanvang 20.15 uur.