Sport

vv Wildervank oefenmeester Engel Scholtens (57):
Wij gaan altijd voor de prijzenIMG_2572 1.JPG

Tekst Jacob Kuipers

Hij heeft discipline hoog in het 'vaandel' staan maar een lolletje hoort er ook bij. Deze zin is van toepassing op oefenmeester Engel Scholtens van de voetbalvereniging Wildervank. En in de ogen van Scholtens is lid zijn een ander verhaal. "Ik ben al bijna 20 jaar verbonden aan Wildervank mede ook door mijn zoons die er speelden. Ik ben aangesteld door Goos Boers toen hij hoorde dat ik bij Helpman weg kwam en hij een jeugdtrainer zocht. Heb er jaren bij gehad dat ik niet eens lid was. Dat is pas later gekomen, dat je lid moest worden van de club als je trainer was, Inmiddels ben ik plusminus 15 jaar lid van Wildervank".

Kun jij zien welke spelers meer potentie hebben dan de rest? "Over het algemeen zie je bij de jeugd dat in feite binnen 10 tot 15 minuten. Je ziet direct of het een speler is met potentie". Toch zijn er ook spelers die wat meer tijd nodig hebben. Waar Scholtens de ontwikkeling duidelijk van in ziet. Scholtens: "Dat zijn facetten, dat zie je, en dat 'proef' je. Wij hebben er ook wel spelers bij gehad die wat beperkter zijn maar ook belangrijk kunnen zijn. We moeten niet allemaal gaan kijken in de jeugd naar de Cruifjes en noem maar op. We moeten ook naar spelers kijken die andere krachten hebben. Een team moet je samen bundelen. Uiteindelijk kun je dan het resultaat van een team zien."

Scholtens is een trainer die altijd wil winnen. Dat zit bij hem in het bloed. "We gaan altijd voor de prijzen. Een beetje 'oldfession' styl'. Zo ben ik ook groot gebracht". Je bent geen type trainer Hans Westerhof. "Absoluut niet", zegt hij met enige stemverheffing. "Ik praat veel tegen de jongens, er zijn heus weleens problemen maar op een gegeven moment moet je je sport ook serieus nemen".

Wat me opviel dat je met je team als enige van de club aanwezig was op een jaarvergadering. "Ja dat was bij de A jeugd. Dat zijn belangrijke aspecten dus vroeg ik ze te gaan, geen verplichting hoor, Je moet ook weten wat er in zo'n vereniging om gaat. Dat hoort er ook allemaal bij. Kantine diensten draaien en een keer met de jeugd wat gaan doen, zijn allemaal belangrijke dingen. Die ontwikkeling is altijd beter, en dan help je de club ook een stukje vooruit. Wat ook helpt is de derde helft en spelvreugde want dan komen de resultaten vanzelf". Het studenten / werkenden team van Scholtens staat in de competitie op dit moment op de derde plaats.
"Maar de tweede plek is binnen handbereik. We hebben teveel afstand van de eerste plaats. Ik schat ook niet meer in dat we kampioen worden. Maar wat wel bereikbaar is is een tweede plek dus gaan we daar voor. Maar de doelstelling is geen tweede worden. We willen altijd eerste worden. Dat is een ontwikkeling, dat we nog moeten leren".

Gaan er volgend seizoen jeugdspelers naar jouw groep? Scholtens: "Dat ligt er aan, als we plaats hebben en het wordt te groot kan dat niet, dan nog maar een team erbij lijkt me. Bij de senioren blijft het allemaal een beetje gelijk". Wildervank heeft een 'studentenploeg'. "Die hebben we zelf opgericht. Wij kwamen uit de jeugd Stefan Kral (onze leider) en ik zo'n 3 jaar geleden. We hadden op een gegeven moment het gevoel dat we jeugd aan het opleiden waren die best wel potentie hadden maar verdwenen op een gegeven moment omdat ze niet de kans kregen om in het 1e of 2e zaterdag te komen, vanwege studie. Zondag 2 wel maar ja, studeren he en dan is stappen ook belangrijk. Zaterdag 2 was toen was een mooi team, een vriendenteam en daarom was het heel moeilijk en logisch om ze daar in kwijt te kunnen. De jongens vlogen uit en zochten andere clubs om toch te blijven voetballen. Ik heb ook wel met Wildervank overlegd, jongens kunnen we daar niet wat aan doen want zo raken we ze kwijt. Niemand had toen een oplossing. Op een gegeven moment heb ik gekeken wat er op een nieuw op te richten studententeam af zou komen, samen met een oud-speler. We hebben toen kenbaar gemaakt dat we bezig waren met een studententeam. En wat schetst onze verbazing dat er binnen de kortste keren ongeveer 20 spelers waren die zich aanmelden, en die spelers waren niet de minsten. Met Goos Boers en Dirk van der Laan gesproken en vervolgens werd het studenten/werkenden team geboren. Doordat we het studententeam hebben opgezet is de balans weer een beetje terug gekomen ten opzichte van het aantal leden. We trainen één keer in de week op de woensdagavond. Zo'n 2,5 uur en de opkomst is erg goed. We hebben ook wel een regel ingevoerd, als je in 2 weken niet getraind hebt door studie of werk dan ga je eerst naar de bank", mits er genoeg spelers zijn natuurlijk. Maar we geven alle ruimte voor de studie. Eventueel werk voor studie. Dat is ook belangrijk. Iederéén kan dat niet betalen, zo'n studie is duur. Als ze terug komen van stage dan passen we ze weer in. En dat gaat hartstikke goed. We hebben nu echt een stukje Wildervank waarin ook A-junioren die gaan studeren of die geen mogelijkheid hebben voor het eerste team { 2 keer trainen ,studeren } toch hun 'ei' kwijt kunnen en bij Wildervank kunnen blijven voetballen met plezier.

Eventueel kunnen ze na hun studie ook weer proberen een plek in het 1e elftal te krijgen mochten ze die ambitie hebben'? "Dit is het 2e jaar van het studententeam. Het eerste jaar zijn we bijna kampioen geworden. Achilles 2 was te sterk voor ons. Fantastisch elftal met veel jongeren uit het A 1-elftal. De KNVB had gedacht om Achilles maar bij ons in te passen, maar dat werkte dus niet. Ze zijn heel snel doorgeschoven naar boven toe. Wij willen proberen om 3e of 4e reserve klasse te blijven voetballen.

Wat voor leeftijden? Scholtens: "19/20 jaar tot en met 26 jaar hebben we nu. Daar moet je een beetje vanuit gaan. Er zijn veel jongens die HBO studeren of hoger en werkenden met tijden als nachtdiensten of dag-, avond en weekenddiensten. Op de zaterdagmiddag wordt er gespeeld om half drie thuis. We hebben er een hele goede sponsor bij. De vroegere foto Kral, nu Kral personeelsdiensten en Van der Veen kantoormeubelen uit Zuidbroek. Zij doen ook veel bij ons, o.a kleding, tassen en de derde helft, en uitjes bv. uitnodiging voor carnaval, en Stefan Kral is ook leider bij ons. Een fantastisch mens om mee te werken. Doet ook veel voor de studenten. Hij is zelf ook directeur bij een firma die ondersteunde diensten verleend bij bv Bol.com en vele andere bedrijven die foto's, films en leuke items nodig hebben. Ze hebben een eigen gebouw in Hoogeveen". Met kantoor personeel en waar veel mensen met plezier orders picken, Hij geeft ook jongens van ons de kans gegeven om eventueel stage te kunnen lopen. Maar ook om hun afstudeerscriptie te kunnen maken. Afgelopen jaar is er weer één afgestudeerd. En één is nog bezig met zijn scriptie bij zijn bedrijf. Er is nog iemand die daar rond loopt, maar dan met een andere opdracht. Dus dat gaat fantastisch".

Scholtens:"We zijn dit jaar Wildervank 4 geworden en Wildervank 2 is derde geworden. Onder het 1e is geen 2e meer, misschien een optie voor volgend jaar voor ons, maar dan zullen er wel goede afspraken gemaakt dienen te worden. We hebben ook oefenwedstrijden tegen de Knickerbockers gespeeld. Daar zitten ook nog jongens van Wildervank in. Als die geweten hadden dat we dit opgezet hadden, dan hadden ze zeker wel gekomen, alhoewel het bier en de studentes daar volop aanwezig zijn ha ha. Maar we hebben ze verslaan met 5-0. We staan nu op de derde plaats en hopen tweede te worden, met een eventuele promotie? Ligt denk ik aan open gevallen plekken in de derde klasse. Onze team speelt in de 4E reserve klasse zaterdag. We hebben Robert Smit als grensrechter. Een jongen die bij ons binnen kwam en had zijn studie net achter de rug en ging bij ons voetballen en kreeg de eerste weken een behoorlijk ongeluk. Een enorme blessure hield hij daar aan over. Eigenlijk moet hij nog geopereerd worden maar dat duurt even. We zijn een betrokken ploeg en het zijn allemaal kameraden van elkaar".

Engel Scholtens heeft bij de F-jes van Helpman op de Coendersborg nog gespeeld met Erwin en Ronald Koeman. "Later gingen die naar GRC. Heb In de spits gevoetbald, rechtshalf en centrumverdediger en nr 10 bij de jeugd van Helpman tot de A junioren". Engel was rechts- en links benig en had een goede kopkracht met veel overzicht.