Nieuws, Regio

Woonlastenonderzoek: samenwerken aan betaalbaarheid in Oost-Groningen



Naamloos-00.png

Een groot deel van de huurders in Oost-Groningen heeft moeite om rond te komen. Dit blijkt uit een onderzoek dat de woningcorporaties Lefier, Woonservice, Groninger Huis en Acantus samen met hun huurderskoepels hebben gedaan naar de woonlasten van huurders in Oost-Groningen. De aanleiding voor dit onderzoek zijn de signalen die de corporaties en huurdersorganisaties steeds vaker krijgen van huurders die moeite hebben om de maandelijkse lasten te betalen. De huurdersorganisaties hebben daarom aangedrongen op het doen van dit onderzoek. Het onderzoek geeft goede aanknopingspunten voor beleid op het vlak van betaalbaar wonen, voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen, voor werkgelegenheidsprojecten en voor projecten om huurders te ondersteunen bij hun huishoudboekje.

Van de 1.800 huurders die de uitgebreide enquête hebben ingevuld, blijkt dat 34% structureel tekort komt. De oorzaak zit zowel aan de kant van de (vaste) lasten als aan de kant van het inkomen. KAW ziet drie typen huishoudens die vaker dan de andere huishoudenstypen in een tekortsituatie zitten. Een hiervan zijn gezinnen. Deze groep woont in een eengezinswoning met hoge energielasten en hebben met kinderen hoge kosten voor hun levensonderhoud. Daarnaast vallen alleenstaanden en stellen tot 65 jaar op, beide groepen hebben een te laag inkomen ten opzichte van het benodigde leefbudget. Ook hier speelt de energierekening vaak een grote rol.

Samenwerken aan oplossingen
KAW concludeert dat betaalbaarheid voor veel huurders inderdaad onder druk staat en dat er verschillende mogelijkheden zijn om tot een oplossing te komen. Hierin is een goede samenwerking tussen gemeentes, woningcorporaties en huurdersorganisaties belangrijk. Het onderzoek geeft duidelijk aan waar en op welke manieren zij aan de slag kunnen gaan: werken aan een beter inkomen, woonlastenbeleid, energiebesparende maatregelen in de woningen en advies over financiële regelingen en het besparen op vaste lasten (zoals via de Voorzieningenwijzer).

De woningcorporaties en huurdersorganisaties trekken gezamenlijk op om tot oplossingen te komen, maar werken ook samen met de gemeentes in Oost-Groningen (Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde). Ook de gemeentes hebben onderzoek laten doen naar de woonlasten, met name gericht op energieverbruik. In april wordt er een bijeenkomst georganiseerd waarin gemeentes en corporaties de woonlasten van huurders én woningeigenaren onder de loep nemen. Het doel van de bijeenkomst is het maken van afspraken over verdere samenwerking aan betaalbaarheid voor alle Oost-Groningers.