Overslaan en naar de inhoud gaan

Meespeelmiddag en Meespeelconcert VKSO
met Educa Symfonia en meespelers

Door Henk Drenth op dinsdag, 12 maart, 2019 - 09:00

IMG_0234.jpg

Zondag was het voor de amateur musici van Educa Symfonia weer een geweldige belevenis, het plaatsnemen binnen één groot symfonieorkest voor het geven van een concert voor publiek. In het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum werd een goed gevulde zaal op een gratis concert getrakteerd met Forrest Gump van Alan Silvestri, In a gentle rain van Robert W. Smith, en L´ Arlesienne Suite van Georg Bizet.

Educa Symfonia is een educatief orkest waarbij jong en oud een podium wordt geboden om zich muzikaal verder te ontwikkelen.

IMG_0191.jpg

Willeke Zigterman Rustenburg (22) speelt al sinds haar achtste dwarsfluit en ook een beetje piccolo. Het meespelen was voor haar voor de tweede keer. Het is vooral de omvang van het orkest dat ze prachtig vindt.

“Het geeft ook veel verschil in de frasen en de articulatie in de muziek. Dat vindt ik heel erg fijn.”
(Frasering geeft aan waar zangers even kunnen onderbreken om adem te halen. Dat eveneens opgeld doet voor bespelers van blaasinstrumenten. Articulatie verwijst naar de stijl die de lengte of uitvoering van een of meerdere noten ten opzichte van elkaar beïnvloedt).

IMG_0232.jpg

“Door meer volume heb je ook meer verschil tussen zacht en hard. Daardoor kun je meer gevoel in de muziek leggen. Met meer instrumenten is er ook de mogelijkheid om er meer spanning in te leggen. Met twee violen kun je minder goed het verschil horen in de muzikale zinsbouw. Met een geheel orkest hoor je heel mooi hoe het muziekstuk is opgebouwd. Het komt meer tot z’n recht.”

“Dit is zo mooi dat ik in een orkest wilde gaan spelen. Ik kan er zo van genieten en ga helemaal op in de muziek. Ik studeer theologie aan de rijksuniversiteit. Maar ik ben wel van plan om elke dag een uur te gaan oefenen.”

Er hebben ook dwarsfluitbespelers meegedaan uit een harmonieorkest. En ervaren hoe anders de klank is, waar ze optimaal van genieten.

IMG_0211.jpg

Verpleegkundige Tineke Bokhorst speelt cello bij Educa Symfonia vanaf het begin (2016). Zij is degene die de groep heel erg bindt. Zij denkt ook altijd mee wanneer er iets gebeuren moet. Daan, haar muzikale zoon, speelt ook in het opleidingsorkest mee. Voor haar hoeft zo’n concert eigenlijk niet perse, ze is ook pas op latere leeftijd begonnen. Maar het opbouwende vindt ze prachtig.

“Lubertus Leutscher van het VKSO doet dat ook heel goed”, weet Bertine Beugels van Educa Symfonia. Bertine is de organisator van de Meespeelmiddag. “Lubertus kan echt in een uur een klank laten veranderen. Dat is echt fantastisch. Als het eerst nog wat saai is en wat aan elkaar gebreid, moeten de accenten erin komen. Dan verteld hij hoe je streken op de cello doet voor meer dynamiek.”

IMG_0231.jpg

Marga Maarhuis (links op de foto) speelt al 15 jaar op de hoorn. Ook zij heeft voor de tweede keer meegespeeld. “Ik speel zelf al 15 jaar. Het was hartstikke leuk.”Volgend jaar ook weer?“ Ja, zeker weten.”

IMG_0239.jpg