Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Fantastisch om met professionele musici
mee te mogen spelen’

Door Henk Drenth op woensdag, 27 februari, 2019 - 07:00

IMG_0783.JPG

Na het grote succes in De Klinker vond zondag de tweede voorstelling van het muziek- en theaterstuk Streekgenoten plaats in De Tamboer te Hoogeveen. Waarin de stad Groninger historicus Beno Hofman het intrigerende verhaal verteld van de muzikale Joodse familie Stoppelman uit Oude Pekela. Het achtkoppige strijkorkest van vader Lazarus en zijn zeven zonen trad op bij trouwerijen en feesten, waar de Stoppelmannen graag geziene gasten waren. De zeven zonen zijn omgebracht in de concentratiekampen.

De Groningstalige zanger Bert Hadders schreef voor Streekgenoten vier liederen en bracht deze ten gehore. Tim Nobel uit Scharmer heeft voor de liedjes van Hadders de arrangementen mogen schrijven. Nobel: “Je moet de sfeer van het liedje pakken en dat voelen. En dat vertalen in alle klanken die het orkest tot zijn beschikking heeft. Bij het ‘donder in het oosten’ hoor je de groten pauken. In het begin van het stuk wordt klinkt de noodklok. Je verklankt het.”

IMG_1021.JPG

Tim Nobel heeft 20 jaar bij het Orkest van het Oosten (Overijssel) gewerkt. Hij kende Lubertus Leutscher al van het NNO. En ook Violist Sergei Bolotny van het NNO, die eerste violist en concertmeester van het VKSO. Hij treed op in het 'Bolotny Trio'. Van arrangeur Tim Nobel is ook de opzwepende klezmermuziek dat in de voorstelling door het 'Bolotny Trio' uitgevoerd wordt.

Ook voor violiste Lisanne van der Weerd en altvioliste Alexandra van der Heide is het bijzonder leuk om bij dit project betrokken te zijn. Alexandra had op haar achtste al kennis gemaakt met de viool. Heel af en toe speelt ze er nog wel eens op, maar ze heeft echt een klik gekregen met de altviool. Een muziekinstrument past ook bij je.

IMG_0998.JPG

Lisanne streek op haar vijfde al over de snaren van een viool. Ze zat op een algemene muzikale vormingsles waar verschillende muziekinstrumenten werden uitgeprobeerd. Lisanne: “Uit een dwarsfluit kreeg ik geen geluid. Tijdens een andere week streek ik over een viool, en was er helemaal vol van.”

Ze wilde graag een viool. Als ze het op haar zevende verjaardag nog steeds leuk zou vinden kreeg ze er een. En zo ging ze op haar zevende met haar viool op les, en is nooit meer met het spelen gestopt.

IMG_1179.jpg

Lisanne heeft in het jeugdorkest van Lubertus Leutscher gespeeld. Lubertus wilde een nieuw orkest beginnen en hij vroeg of ze mee wilde spelen. Na het doen van de auditie mocht ze in het orkest meespelen. “Het is voor mij fantastisch om met professionele musici mee te mogen spelen. Conservatoriumstudenten leren daar onwijs veel van. Zoals met de jaren het niveau van het orkest is gegroeid, zo ben ik ook meegegroeid. Ik probeer nu ook muziek op het conservatorium te combineren met mijn studie geneeskunde.”

Het leuke is dat in haar afstudeerscriptie muziek een grote rol speelt. Ze doet in het UMCG onderzoek op het effect van muziekinterventie na een operatie. Er wordt onderzocht welk effect muziek heeft op pijn, angst en stress na een operatie. Men hoopt hiermee uitkomsten te verbeteren. Het onderzoek is in samenwerkingsverband van het conservatorium in Groningen en de afdeling chirurgie van het ziekenhuis.

IMG_1105.JPG

Alexandra is al wat ouder met twee puberende kinderen. Gelukkig zijn ze niet heel moeilijk, ook niet als moeder weer weg moet naar les of een uitvoering. Lubertus zocht altviolisten en heeft haar zelf gevraagd. Het geeft veel voldoening.

De sfeer in het orkest is heel goed en iedereen kent elkaar. En alles is heel goed verzorgt. Het orkest bestaat ook uit een heel gemêleerd gezelschap. Van jong tot oud met allerlei verschillende achtergronden en beroepen. Met ook conservatoriumstudenten en getalenteerde amateurmusici. Dit maakt het tot een heel leuke groep.

IMG_1085.JPG

Lisanne: "Lubertus is een fantastische dirigent, en dat geeft ook veel inspiratie. Ik heb ook bij andere orkesten gespeeld, maar het is toch niet echt te vergelijken. Het VKSO blijft mijn favoriete plekje om te spelen.”