Nieuws

Bareveld gaat verder met duurzaamheid



Beheerteam Bareveld .png

Een jaar geleden is het Beheerteam Bareveld gestart met acties voor zonnepanelen en woningisolatie in de eigen wijk. Dit naar voorbeeld van eerdere acties in de wijken Zuidwending en Ommelanderwijk. Tevens waren er plannen van Acantus om de huurwoningen in de wijk Bareveld aan te pakken. Onze gedachte was dat dit een unieke kans is om, samen met Acantus en de particuliere eigenaren, de hele buurt energieker te maken en de leefbaarheid te vergroten. Wij kregen hulp en ondersteuning van Buurkracht. Nu, een jaar later, is er met een collectieve offerte van Becker Installatietechniek een aantal daken vol zonnepanelen gelegd. Maar er kan nog veel meer bij. Die actie willen wij verlengen.

Voor mensen die geen zonnepanelen op eigen dak kunnen of willen hebben zoeken we samenwerking in een postcoderoosproject. Via werksessies en cursussen van de Groninger Energiekoepel kwamen we terecht bij de nieuw leven ingeblazen energiecoöperatie Veenstroom. Dat ziet er veelbelovend uit.

Met de woningisolatie zijn we nog niet veel verder gekomen. Een collectieve aanpak is ook lastig omdat geen huis in de wijk hetzelfde is, qua bouw(jaar) en isolatie niet. Een Energie Prestatie Advies (EPA) is duur. Maar dat gaan we nu anders aanpakken. We zijn in gesprek met een isolatiebedrijf dat elders in de provincie goede ervaringen heeft met (Buurkracht)projecten. Heel belangrijk voor isolatiemaatregelen is dat we nu zelf de woningen kunnen meten. Na een cursus met de warmtecamera van Grunneger Power hebben we nu zelf een camera van Buurkracht te leen.

Komende week gaan we de buurt door om warmte-opnamen te maken. Dit moet voor of na zonsondergang en met een maximumtemperatuur van +5o C. Schrikt u dus niet als er komende tijd mensen in de buurt ’s ochtends vroeg of ’s avonds rondlopen met een vreemd soort camera. Het zijn de vrijwilligers van het Beheerteam Bareveld.