Nieuws

Bosklopper Bokaal voor Nulviefteg
Publieksprijs voor Gert Sennema en Westkantstad



IMG_0062.jpg

De Bosklopper Bokaal is naar de Winschoter Alex Luttjeboer gegaan met zijn band Nulviefteg met het nummer ‘t Leed is leden’. Het is een protestsong dat over het aardbevingsleed in Groningen gaat.

IMG_0115.jpg

Voor de jury was het moeilijk kiezen vanwege het hoge niveau van vorig jaar. ‘t Leed is leden’ wordt met overtuiging gespeeld, waarbij Alex muzikaal dicht bij zichzelf blijft en over een actueel thema zingt vanuit zijn hart. “Alles komt samen in de opwinding die een single teweeg hoort te brengen”, aldus de jury. Waarin Carmen Schilstra, de Groningse gedeputeerde Nienke Homan, Ingeborg Nienhuis, René Walhout en Rolf Schreuder.

IMG_0419.jpg

Alex was totaal overrompeld. “Het was een complete verrassing. Ik zat gezellig in de kleedkamer met de mensen. M’n manager tikte me op de schouder.” Hij had totaal niet verwacht dat zijn nummer gekozen zou worden, en moest zich dan ook haasten om het podium op te komen. “Ik ben heel erg vereerd. Het is een kroon op het werk tot dusver.”

IMG_0218.jpg

Het schrijven van het eerste Groningstalige werk ‘Funky Vouten’ ontstond na een uitdaging van Eric Bats van RTV Noord. “Met de band The Chaplains hebben we eind 2016 bij Café Martini gespeeld. Ik was altijd Engelstalig met de bands bezig. In 1979 was ik op m’n dertiende begonnen met Speedo met bleusrock.” Ook heeft hij in de The Wild Bunch, Big Bastards en uiteraard in AA & the Doctors” gespeeld. Luttjeboer viert dit jaar zijn 40-jarig jubileum als podiumartiest.

IMG_0524.jpg

De Bosklopper Bokaal, dat voor de derde keer werd gehouden, is een initiatief van Bert Hadders. Met het uitroepen van het beste Groningstalige lied wil hij het uitbrengen van Groningstalige singles stimuleren. Behalve de bokaal hoort bij de benoeming ook een geldbedrag van duizend euro. Op de tweede editie van vorig jaar was de bekroning voor 'Sjomp' van Wat Aans en 'Waarkhanden' van Marlene Bakker.

IMG_0170.jpg

Gert Sennema en Westkantstad voor ‘Kom’ won de publieksprijs, de Bé Wever bokaal met het bijbehorend geldbedrag van 250 euro. Via de website van RTV Noord kon worden gestemd op het mooiste Groningstalige nummer. Ook Sennema was verrast en verbijsterd. Hij sprak zijn vreugde en dankbaarheid uit naar het publiek. “Dankzij jullie hebben wij een gevoel van erkenning en van betrokkenheid ten aanzien van onze muziek.”

IMG_0533_2.jpg