Nieuws

Zeventien voorleeskampioenen uit de
gemeenten Veendam en Pekela



20120418_Voorleeswedstrijd_DSC7160.jpg
Archieffoto

Zeventien voorleeskampioenen uit de gemeenten Veendam en Pekela maken kans op plek in provinciale finale De Nationale Voorleeswedstrijd

Biblionet Groningen organiseert deze maand de regionale voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. Er zijn maar liefst 152 schoolkampioenen die tijdens de regionale voorronde hun uiterste best gaan doen om een plek in de provinciale finale te bemachtigen. Vorig jaar werd die finale gewonnen door Eveline Middel van Basisschool Hiliglo uit Holwierde.

Regionale voorronde in Veendam
Bibliotheek Veendam organiseert op woensdag 27 en donderdag 28 februari twee regionale voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. Daar doen de schoolkampioenen van 17 basisscholen uit de gemeenten Pekela en Veendam mee. De leerlingen gaan een fragment voorlezen uit een zelfgekozen boek.

De leerlingen worden beoordeeld door een deskundige jury met daarin onder andere burgemeester Jaap Kuin van de gemeente Pekela en wethouder Annelies Kleve van de gemeente Veendam.

Provinciale finale
De winnaars van de regionale voorronden plaatsen zich voor één van de twee halve finales waarvan acht voorleeskanjers doorstromen naar de provinciale finale op 19 april in VanBeresteyn in Veendam. Uiteindelijk lezen twaalf provinciale voorleeskampioenen tijdens de landelijke finale op 22 mei in de schouwburg in Amstelveen voor uit hun favoriete boek en strijden om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2019.

Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Vereniging Openbare Bibliotheken. In de provincie Groningen is de coördinatie van deze wedstrijd belegd bij Biblionet Groningen. Het doel van de wedstrijd is om kinderen te motiveren om te lezen en hen enthousiast te maken voor kinder- en jeugdboeken.