Nieuws

Verrast door een volledig ander soort muziekstijl
Micheline Van Houtem en Voorwaarts in uniek project



IMG_0495.JPG

De Vlaamse Micheline Van Hautem toert door heel Nederland met haar vertolkingen van de chansons van Jacques Brel tijdens haar Brel & Brass concert. Op elk concert treedt ze op met een ander lokaal harmonieorkest, fanfare of brassband. Dat maakt Brel & Brass een buitengewone samenwerking waarbij het orkest in de amateursector de kans krijgt voor een groot publiek op te treden.

Afgelopen zondag was ze in Veendam voor de samenwerking met Harmonieorkest Voorwaarts in vanBeresteyn. Voor de pauze heeft Voorwaarts een eigen instrumentaal programma gespeeld.

IMG_0458.JPG

In het tweede deel bracht Van Hautem, samen met Voorwaarts, de mooiste liedjes van de Belgische chansonnier in haar eigen stijl ten gehore. Met arrangementen speciaal voor Brel & Brass geschreven klonken chansons als Ne Me Quitte Pas, Les Flamandes, Amsterdam, Bruxelles, Voir Un Ami Pleurer prachtig samen met het orkest.

Muziekvereniging Voorwaarts was dan ook goed op dreef. De Vlaamse schone wist de zaal goed te bespelen door op een onderhoudende manier naast haar zang afwisselend  dwarsfluit te spelen en te dansen. De zangeres werd vergezeld door de Nederlandse top bastrombonist Jos Jansen. Hij soleerde de sterren van de hemel.

IMG_0689.JPG

Jos Jansen is in Nederland steeds Micheline’s speciale gast en muzikale partner. Gezamenlijk hebben ze het programma samengesteld. Daarbij is het handig dat hij in de wereld van de blaasmuziek goed bekend is. Er zijn door heel Nederland heen 60 optredens geweest met lokale harmonie- fanfare- en brassbands. Micheline heeft door de veelgeprezen componisten Peter Habraken, Jan Nellestijn en Guus Janssen voor dit unieke project de nieuwe arrangementen laten maken voor blaasinstrumenten en percussie.

Voor Voorwaarts was het een heel nieuwe ervaring. “Het is een grote eer om als orkest met Micheline te mogen spelen”, weet klarinettist Lisette Haneman. “Zaterdagochtend hebben we gezamenlijk geoefend. Het was pittig, maar uiteindelijk viel het allemaal op de goede plek. Elke dinsdag hebben we als orkest in onze repetitiegebouw geoefend.”

IMG_0594.jpg

“Muziekvereniging Voorwaarts begeleidde op een professionele manier het geheel. De dirigent Ruud Extra voelde haarfijn aan waar de zangeres naar toe wilde qua tempo en dynamiek”, aldus voorzitter Robert van Dijk.

Micheline was heel prijzend over het harmonieorkest. “Ik vond dat ze het heel goed deden. Ik hou er ook van om iedereen zoveel mogelijk goed tot z’n recht te laten komen.”

Sinds het verschijnen van haar succesvolle album ‘Songs of Jacques Brel’ uit 2002 wordt de Vlaamse zangeres als één van Europa’s beste Brel-vertolkers gezien. Het leverde haar zelfs de prestigieuze Heral Angel Award op in Edinburgh.

IMG_0636.jpg

Micheline zong in haar geboorteplaats Gent al op haar zevende. Als tiener heeft ze veel rock & Roll gezongen, zoals nummers van Janes Joplin. In het kader van Jacques Brel zijn 20-jarig sterfdatum was zij voor een radio-uitzending uitgenodigd voor het zingen van een paar liedjes van hem. Waaronder La Chanson des Vieux Amants (Liefde voor later).

“Ik werd ineens verrast door een volledig ander soort muziekstijl. De Franse chanson met hele mooie poëtische teksten. Ik ben eigenlijk verliefd geworden op zijn repertoire. Richtte er een band voor op en er kwam een plaat die ook op de Nederlandse televisie is geweest. Ineens was ik muzikaal getrouwd met Brel. Ik blijf er nog steeds diepgang in vinden. En tevredenheid en blijheid. Hij heeft hele mooie melodieën voortgebracht met heel veel passie waar je heel veel mee kan.”


 
Fotoalbum: