Nieuws

Provincieronde POPgroningen Talent Award
Diversiteit goed aanwezig



IMG_0049.JPG

In Het Raadhuis te Wildervank heeft vrijdagavond de vierde locatieronde plaatsgevonden voor de POPgroningen Talent Award. De POPgroningen Talent Award is dé opstap voor Gronings muzikaal talent om zich te profileren en kennis te maken met optreden in professionele omgevingen. Wat begon als een talentenjacht heeft zich in de loop van de jaren tot een traject ontwikkeld waarin ontwikkeling van de acts en coaching centraal staan.

Deze zoektocht naar talenten sluit aan bij de initiatieven van provinciale popinstellingen in de rest van het land en is een belangrijk ontwikkel- en scoutingsinstrument.

In Het Raadhuis hebben Bas Korthuis, Cashmyra, Marie Jones en Breakpoint Nine op het podium gestaan. Aan het eind van de avond werd bekend gemaakt dat singer-songwriter Cashmyra door mag gaan. Elke deelnemer mocht  20 minuten optreden. Na elk optreden kregen de deelnemers van professionele coaches een feedbackgesprek. Hierdoor krijgen acts goede feedback waar ze concreet mee aan de slag kunnen en zich verder mee kunnen ontwikkelen. Talentontwikkeling staat hoog in het vaandel.

IMG_0282.jpg

Drie rondes, provincieronde, stadsronde en eindronde
De POPgroningen Talent Award bestaat in totaliteit uit drie rondes. Namelijk de provincieronde op 7 locaties tijdens gezellige kleinschalige avonden. Vervolgens de stadsronde in Simplon op 7 en 14 maart. En de eindronde in Vera  op 19 april. Daarnaast vindt dit jaar voor het eerst de ‘Kick-off’ plaats, waarbij de deelnemende acts op een interactieve en informatieve manier met elkaar kennismaken en het traject aftrappen.

De houder van de POPgroningen Talent Award presenteert zich uiteindelijk op festivals. Zoals op het Bevrijdingsfestival Groningen, Grunnsonic en Eurosonic. En zal de houder voor een jaar lang door een professional uit het werkveld worden gecoached.

Diversiteit op één avond
De diversiteit onder de acts is ook dit jaar goed aanwezig. Uit de vele aanmeldingen zijn er o.a. bands, singer-songwriters en rappers geselecteerd. Vereiste is dat ze uit Groningen komen, of voor een groot deel, en dat ze eigen geschreven muziek spelen.

“Het varieert van Hiphop, Rock, Singer-songwriter tot stevige gitaarmuziek”, legt Eke Koopman van de organisatie uit. “Het mag allemaal meedoen en het doet allemaal mee. Waar ze op worden beoordeelt is niet het genre specifiek, maar op waar de ambities liggen en hoe ver ze daarin zijn. We vinden het juist leuk om de verschillende stijlen bij elkaar te plaatsen op één avond zodat het een afwisselend programma is. En dat ze van elkaar kunnen leren.”

IMG_0375.jpg

Dieper liggende boodschap
Singer-songwriter Cashmyra (28) omschrijft haar songs als een beetje duistere liefdesliedjes. “Het klinkt als onplezierig. Het is mijn bedoeling dat het onder je huid kruipt. Ergens zit er wel een hoop verdriet en pijn in. Die je misschien niet op het eerste gehoor hoort, het is vertaalt naar iets agressievers. Tegelijkertijd probeer ik er ook ergens een heel vriendelijke boodschap in te leggen.”

Cashmyra is sinds vijf jaar actief. Ze zingt en speelt sinds haar veertiende gitaar. Sinds een jaar werkt ze samen met een drummer. Van origine komt zij uit Utrecht, maar woont sinds een jaar in Groningen. “Ik wilde in het Noorden van het land kijken hoe het is. Het bevalt goed. Het is minder gehaast, en dat vindt ik wel leuk.”