Nieuws

“Mensen blij maken met mijn schilderijen,”
in en buiten Veendam 

DSC02898.jpg

Tekst Hans van Noort

Kunst met een grote K. Zo kun je het werk van deze kunstenares wel beschrijven. Haar werk laat zich vangen in termen als magisch realistisch, sereen en mythisch. Velen zullen nu denken: “Wat moet ik hier in vredesnaam mee? Mooie woorden, maar wat hebben die voor een inhoud?” Als je haar schilderijen bewondert, word je stil. Stil omdat het zo knap is gemaakt qua techniek, kleurstelling, compositie en verbeelding.

DSC02904.jpg

Ontwikkeling
Sommige kinderen zou je wel achter het behang willen plakken! Zij wil juist die achterkant van de behangrollen gebruiken voor haar ontluikend tekentalent. Ze is dan pas 5 jaar. Aafke Pierik komt in Elburg ter wereld. Op 5-jarige leeftijd verhuist ze met haar ouders naar Veendam. Haar vader aanvaardt er een baan als ambtenaar van de burgerlijke stand. Heel wat paartjes heeft hij “aan elkaar getrouwd,” vertelt Aafke. Ook was hij actief in allerlei andere burgerzaken als paspoorten uitgave en immigratie/naturalisatie. Dan komt er een keerpunt in haar leven. Ze ontmoet Jaap Geerling sr. Hij heeft een atelier in Borgercompagnie. Van huis uit is hij graficus, maar hij beheerst vele kunstdisciplines zoals , etsen, litho’s en pentekeningen maken. Vol trots laat Aafke een aantal kopergravures zien van o.a. kapiteinshuizen aan het Oosterdiep, landschappen met knotwilgen en de katholieke kerk van Veendam. “Van hem heb ik het vak geleerd.” Leuke “bijkomstigheid” is dat ze Jaap jr. leert kennen. Hij werkt in het zwembad. Zij krijgt ook een baan als assistent zwemlerares. Zwemlessen geven is niet helemaal haar ding. Ze gaat aan het werk bij haar broer. Die heeft een reclamebureau. Aafke gaat zich bezig houden met o.a. het ontwerpen en bijwerken van logo’s. Hier wordt ze weer blij van! Simone, hun dochter, wordt geboren. Van tekenen en schilderen komt dan maar weinig terecht. Als die groot is heeft Aafke weer tijd voor haar hobby. Samen met Jaap sr. zet ze de galerie in Wildervanksterdallen voort. Ze komt in contact met Marten Randa. Hij is galeriehouder in Winschoten en gecharmeerd van Aafkes schilderijen. Ze exposeert bij hem in de galerie en hij neemt haar mee naar tentoonstellingen en beurzen in het westen van het land en het Gooi. Er breekt een periode aan dat Aafkes schilderijen met enige regelmaat van eigenaar wisselen. Helaas overlijdt Randa plotseling, dat is nu bijna een jaar geleden. Een enorm gemis. “Hij introduceerde me bij verschillende galeriehouders. Zijn netwerk in de kunstsector was immens.”

DSC02918.jpg

Haar werk/haarwerk
De schilderwerken van Aafke kenmerken zich veelal door vrouwenfiguren, waarbij het haar van de vrouw een hoofdrol speelt. Graag laat ze zich inspireren door kapperssites. “Vrouwen tonen zich daar op hun best, met fantasierijk kapsel,” verklapt Aafke ons. Andere inspiratiebronnen zijn Salvador Dali, Carel Willink en M.C. Escher. Momenteel werkt ze aan een schilderij waarop een vrouw is afgebeeld in een starthouding (atletiek). Het gezicht is naar beneden gericht, waarbij het kapsel dus alle aandacht krijgt. De sportieve houding vereist ook een idem haardracht. Het is dan ook een lekker kort koppie. Goudkleurig is het lichaam. Het haar krijgt een bijpassende uitstraling. Aafke heeft iets met haar. Kleine schilderijen schildert ze op linnen, grote stukken veelal op canvas. Hierbij denken we toch wel aan maten van meer dan 1 m². Ook het schilderen op paneel en met olieverf, acrylverf of een mix van beide is haar op het lijf geschreven. De schilderijen stralen gevoel, emotie en schoonheid uit. Ze zijn van de ene kant ingetogen en van de andere kant toch sprankelend. Magisch realistisch zoals ze het zelf zegt.

DSC02914.jpg

Exposities
Het werk van Aafke hangt met enige regelmaat in de galerie Rendez-Vous aan de Promenade te Veendam. Daar is ze tevens vrijwilligster. Cultuur- en Congrescentrum vanBeresteyn - Kunstgalerie - aan het Museumplein bood onderdak aan Het Genootschap van kunstenaars in de grensstreek van Oost-Groningen – Duitsland. Aafke is lid van dit genootschap. Bij deze expositie was ook werk van Aafke te bewonderen.
Verder heeft er werk gehangen op verschillende kunstbeurzen o.a. Martini Plaza te Groningen, Kunstbeurs Laren, AAF te Amsterdam en in Coldam (D).

DSC02902.jpg

Schilderlessen
Aafke en Jaap wonen al 30 jaar aan de Wildervanksterdallen in een grote boerderij – Galerie De Vier Linden op nummer 69. In het voorhuis is op de verdieping een ruimte gecreëerd waar Aafke haar lessen verzorgt. Iedere dinsdag- en zaterdagochtend zijn een aantal cursisten daar aan het werk. “We beginnen altijd met een stukje kunstgeschiedenis bijvoorbeeld het monument op de Dam van John Rädecker of Het Peerd van Ome Loeks. Vervolgens gaan we inhoudelijk in op de verschillende technieken. Hoe schilder je de horizon en waar komt die op het doek? Schaduw, het mengen van kleuren, van welke kant komt het zonlicht, welke materialen kun je gebruiken enz. enz. passeren de revue. Dan gaat iedereen met zijn eigen werk aan de slag. Het is reuze gezellig, er staat géén druk op het werk, het is niet klassikaal en heel ongedwongen. De groepsgrootte is maximaal 6 personen en de leeftijd varieert van eind twintig tot tachtig én zowel man als vrouw. Eindtijd is 12.00 uur, maar vaak is het zo gezellig dat het zomaar uitloopt.” Voor € 12,50 krijg je een hele ochtend les incl. koffie met wat lekkers en alle materialen. Kwasten en penselen worden ter beschikking gesteld en het eerste linnendoek zit bij de prijs in! Op de zaterdagochtend zijn er nog plaatsen vrij…

DSC02923.jpg

“Zolang ik aan een schilderij werk is het mijn kindje,” vertelt Aafke. “Gemiddeld is zo’n periode toch wel 2 maanden, exclusief de voorbereiding. De laatste handeling is de vernislaag over het doek. Het is dan fysiek klaar. Dan neem ik er emotioneel ook afscheid van.” Natuurlijk weet ik meestal waar mijn werk blijft. Mijn mooiste werk hangt bijvoorbeeld bij een particuliere verzamelaar in Groningen Stad. “Je vertrouwt erop dat de koper jarenlang van mijn werk mag genieten, en de mensen er blij van worden.”

DSC02934.jpg

Meer informatie:

Fotoalbum: