Agenda

Kamermuziekuitvoering met werken van
Camille Saint-Saëns & BrahmsDatum: 
zondag 24 februari 2019 15:00

 

11111111111.jpg

Gaugain Ensemble met kamermuziekuitvoering voor klarinet (Yfynke Hoogeveen) en piano (Loes van Ras) met werken van Camille Saint-Saëns & Brahms. 

Yfynke Hoogeveen vormt met pianiste Loes van Ras inmiddels meer dan twintig jaar het Gauguin Ensemble. Samen gaven ze vele recitals en kamermuziekuitvoeringen in binnen- en buitenland en werkten ze mee aan televisie- en radio-opnamen.

Zij brengen vaak programma's waarbij ze andere kunstvormen betrekken. Zo ook in hun jubileumjaar 2016 waarin zij hun naamgever Gauguin wilden eren en samenwerkten met stripmaker Barbara Stok die tekeningen voor hen maakte op grote panelen geïnspireerd op Paul Gauguin.

Loes en Yfynke waren ambassadrices voor de klassieke muziek in het Noorden in de periode 2007-2010. Verschillende componisten schreven composities voor het duo. Onlangs verscheen het werk 'Correspondances' van Sylvia Maessen dat voor hen is geschreven. De premiere was in maart 2016.

Het Gauguin ensemble werkte samen met verschillende instrumentalisten waaronder de Franse violist Philippe Graffin, celliste Larissa Groeneveld, violist Peter Brunt en sopraan Irene Maessen.

Meer recent is hun samenwerking met Mayke Rademakers, celliste.


Yfynke Hoogeveen​
Yfynke Hoogeveen is een klarinettist die zoekt naar de essentie van een muziekstuk. Na haar scholing aan het Prins Claus conservatorium in Groningen heeft zij bewust gekozen voor een opleiding gericht op een kamermuziek-carrière, omdat in de daarbij passende kleine bezettingen er een 'een-op-een' relatie is met het publiek. Om zover te komen heeft ze, na de basisopleiding in Groningen, in Arnhem aan de Academie voor de Kunsten gestudeerd bij Reinier Hogerheijde. Ze behaalde daar haar Master in kamermuziek in 1998. In de zomers van 2004 en 2008 studeerde ze in de Verenigde Staten bij Ricardo Morales, de eerste klarinettist van het Philadelphia Orchestra en docent aan de Juilliard School of Music.

Sinds haar conservatorium-tijd werkt zij samen met de pianist Loes van Ras waarmee zij het Gauguin Ensemble vormt. Dit duo was in de loop der jaren een solide basis voor vele concerten en diverse projecten.

Met de organist Erwin Wiersinga speelde zij op diverse internationale orgelfestivals, zoals in Duitsland, Tsjechië en vorig jaar op Malta. Erwin maakte transcripties van Schumann en Poulenc voor orgel en klarinet. Samen zetten zij deze op cd in Hamburg in 2006.

Daarnaast werkte Yfynke mee aan een aantal cd-opnames van o.a componist Wim Dirriwachter en de zussen Sylvia en Irene Maessen (2015).

De afgelopen jaren nam ze deel aan een groot aantal kamermuziekprojecten waaronder het Festival du Haut Limousin en het Festival de Musique de Chambre te Lavaussau, in Frankrijk. En een festival in Litomysl, Tsjechië.

Yfynke heeft een privé-lespraktijk waar zij jonge talenten voorbereidt voor uiteenlopende conservatoria, in Nederland, maar ook daarbuiten (Kopenhagen). Ze ondersteunt regelmatig groepen blazers voor concoursen en uitvoeringen.

Loes van Ras
Loes van Ras studeerde in 1995 af aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen waar zij direct naar haar afstuderen de aanstelling van correpetitor aangeboden kreeg. In de jaren na haar studie volgde Loes voor haar solo-pianospel privélessen bij Marja Bon en Pascal Devoyon.

Al tijdens haar studie werd zij pianiste in het Noord Nederlands Orkest. Daarnaast is Loes tegenwoordig ook in andere orkesten werkzaam als pianist, zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.

De passie van Loes ligt sinds de vroege jaren van haar loopbaan in het ensemble-spel en het begeleiden van solisten. Inmiddels is zij uitgegroeid tot een veelgevraagd pianiste in kamermuziek-ensembles en als begeleider van solisten en masterclasses door heel Nederland. Zo gaf zij concerten met fluitist Egbert-Jan Louwerse, trompettist André Heuvelman, trombonist Brandt Attema en saxofonist Johan van der Linden.

Met klarinettiste Yfynke Hoogeveen vormt zij al meer dan 20 jaar het Gauguin Ensemble.

Een meer recente samenwerking is die met pianist Matthijs Verschoor. Samen vormen zij het pianoduo BiancoNera.

Loes werkte mee aan een aantal cd-opnames van o.a. Saxofonist Peter Stam en componist Wim Dirriwachter en de zussen Sylvia en Irene Maessen (2015). Tevens is zij studio-pianiste voor cd-opnames van muziek-uitgeverij 'de Haske'. Samen met Yfynke werkte zij mee aan radio- en tv opnamen van de Avro en de VPRO. Waaronder live uitzendingen vanuit de spiegelzaal Concertgebouw Amsterdam.


Zondag 24 februari 2019
Aanvang: 15:00 uur (inloop vanaf 14.30 uur)
Locatie : Huis voor de Kunst, Stationsstraat 10, Veendam

Entree: 15,00 p.p. in de pauze krijgt u koffie, thee en heerlijke traktaties aangeboden (kinderen t/m 15 jaar gratis)