Nieuws

Jeugdtuinen Borgerswold Veendam iets voor jou ?



51596723_2209351219161494_2592704278640459776_n.jpg

Doelstelling
van Vereniging Tuinrecreatie Veendam wil voor jeugd vanaf 6 jaar door middel van tuinieren in nauwer contact te brengen met de natuur. Om dit doel te bereiken wil de vereniging  kinderen in staat stellen om op haar tuincomplex, onder leiding van vrijwilligers, waar iedereen een stukje grond krijgt van 20 vierkante meter om op te kunnen tuinieren. Ze komen zo op een plezierige manier nauwer in contact met de natuur. Op hun eigen tuintje kunnen ze immers de volledige het (zaaien, ontkiemen, bloeien en afsterven), van de gewassen van zeer nabij meemaken. Bovendien kunnen ze ervaren welke werkzaamheden nodig zijn bv. grondbewerking, verspenen e.d. en welke weersomstandigheden gunstig of ongunstig zijn bij het ontwikkelen van hun planten

Leerzaam
De rol die onze tuinbegeleiders hebben bij het tuinieren is een belangrijke taak. Ze begeleiden de kinderen bij het zaaien, planten, oogsten en onderhouden van hun stukje grond. Ook kunnen zij de kinderen allerlei wetenswaardigheden vertellen, zoals: hoe een plant in elkaar zit, welke dieren er op de tuintjes kunnen voorkomen, wat de invloed van het weer is op hun planten en waarom er milieuvriendelijke gewerkt wordt. Zo wordt er op een leuke leerzame manier een bijdrage geleverd aan de verantwoordelijkheid van een kind voor de natuur.

Natuur als uitdaging
In de tuinen onderhouden de kinderen een eigen tuintje van ongeveer 12 of 25 vierkante meter. In de frisse buitenlucht leren de kinderen schoffelen, harken, wieden, zaaien, planten en oogsten.
Vrijwilligers met een bijzondere belangstelling voor alles wat groeit en bloeit, begeleiden uw kind bij het tuinieren. Voor kinderen is een tuin vaak iets compleet nieuws.  De sfeer en het soort bezigheid vormen een echte uitdaging voor ze. Spelenderwijs raken ze steeds meer geïnteresseerd in de natuur.
En zoals altijd: de aanhouder wint. In het begin, wanneer er alleen nog maar gezaaid en geplant wordt, heeft uw kind misschien even wat extra aanmoediging nodig. Maar na een paar weken kunnen ze al enkele producten mee naar huis nemen waardoor de kinderen vanzelf trots en enthousiast raken.

Enthousiaste vrijwilligers
De kinderentuinen in Veendam zijn een initiatief van enthousiaste vrijwilligers binnen  de Vereniging Tuinrecreatie Veendam, die al meer dan 40 jaar in Veendam actief is op het gebied van tuinrecreatie. Het doel is niet alleen leren tuinieren maar we willen vooral dat de kinderen plezier beleven aan het werken in en met de natuur. Ze leren dat het resultaat van een goede planning en voorbereiding ook een goede oogst brengt en zijn bovendien lekker gezond en sportief bezig. Kindertuinen zijn dan ook een groene hobby voor kinderen met én zonder groene vingers!

Als u kind een tuintje bij ons wenst te huren, dan kunt u dat middels het, aanmeldingsformulieren jeugdtuinen  kenbaar maken.

Download dit formulier, vul het in en stuur naar Hessel Nieboer, Frieslandlaan 115, 9642GN Veendam.

De kosten voor het gehele seizoen (april t/m oktober) bedragen  € 25,- per kind. In het bedrag zijn het gebruik van leermiddelen, gereedschappen en het zaai- en plantgoed inbegrepen. Kinderen die het tweede jaar komen hebben de mogelijkheid om 0.25 are tuin te krijgen, kosten bedragen € 35,- per kind. Het bedrag moet voor 1 mei voldaan zijn door middel van storting op bankrekening NL02RABO0308067363 t.n.v. de penningmeester van de Vereniging Tuinrecreatie Veendam. o.v.v. jeugdtuinen. Voor meer informatie: www.detoene.nl

De jeugdtuinen bevinden zich op het tuincomplex van Vereniging Tuinrecreatie Veendam, Toene 3 (Borgerswold), 9642 LX Veendam.

Contactpersoon: Hessel Nieboer, e-mail: jeugdtuinen@detoene.nl of bellen telefoonnummer: 0598-618084 of 06-21232628.