Nieuws

De Buurtschuur geopend
laagdrempelige sociale ontmoetingsplek



IMG_0127.JPG

Donderdagmiddag heeft Ans Grimbergen in aanwezigheid van initiatiefnemers en vrijwilligers de Buurtschuur officieel geopend. Daarmee heeft de voormalige brandweerkazerne aan de Jacob Bruggemalaan een geheel nieuwe functie gekregen.

Initiatiefnemers  van de Buurtschuur zijn Cosis (voorheen NOVO) en Compaen. De grote ruimte, tot voor kort in gebruik als opslag, is verbouwd. Er zijn werkruimtes ingericht, een opslag voor gereedschappen, en een laagdrempelige sociale ontmoetingsplek voor een kopje koffie en voor een gezellig praatje.

IMG_0100.jpg

De Buurtschuur is vanwege een toenemende vraag naar passende activeringslijnen ontstaan voor inwoners met een uitkering. Iedere vrijwilliger mag binnenkomen met zijn eigen vragen en behoeften. Soms is dat het invullen van een simpele daginvulling. Of om in aanloop naar werk laagdrempelig te beginnen om meer vertrouwen in de eigen vaardigheden te krijgen.

Mensen die graag iets omhanden willen hebben is er de Klussendienst te vinden, er is een Repair café voor het repareren van spullen, en men kan mooie creaties maken in het Creatief café.

IMG_0131.jpg

De wethouder plakte op een grote houten uitgezaagde B een breiwerkje. “Met z’n allen hebben we op een creatieve manier de openinghandeling bedacht”, vertelt Geanne Lemain. “Een lintje doorknippen is ook leuk, maar we wilden net even iets anders. De B hebben we in de Buurtschuur uitgezaagd, en het breiwerkje valt heel mooi onder het Creatief café.” 

“We zijn met een groep mensen bij elkaar gekomen om te bespreken wat we aan kunnen bieden en hoe we te werk moeten gaan. We zijn heel klein begonnen. In de zomer waren we heel actief bezig om het hier echt in te richten. De kasten en de tafels hebben we ook met elkaar gemaakt. Dat is al een heel mooi begin”.

Voor inwoners van Veendam en Pekela met een beperkt sociaal netwerk en beperkte financiële middelen kan de klussendienst worden ingeschakeld. Wanneer er muren moeten gesausd, het ophangen van rolgordijnen, of een tuinklus geklaard wanneer het onkruid hoog staat. De eerste opdrachten zijn al binnen, via mond op mond reclame maar ook al via de website.

“We maken het met mekaar voor elkaar”.