Nieuws

Bij De Buurtschuur Veendam staat met elkaar
en voor mekaar centraal



DSC01827.jpg

Tekst Hans van Noort

Veertien dagen geleden, om precies te zijn 31 januari, is De Buurtschuur aan de Jacob Bruggemalaan 72a op feestelijk wijze geopend. Maar wat houdt De Buurtschuur nu eigenlijk in? En voor wie is dit bestemd? Wie zijn de organisatoren en zijn er nog kosten aan verbonden? Hoe is het idee ontstaan en hoe verliep het proces van idee tot realisatie? Vragen, vragen en nog eens vragen. Zeker weten dat we hier antwoord op krijgen, want Geanne Lemain en Elise Slangenberg hebben de nodige tijd uitgetrokken voor het interview. De beide dames zijn laaiend enthousiast, daar zal het welslagen zeker niet aan liggen. Het project is opgezet vanuit Cosis (v/h NOVO) in samenwerking met Compaen.

_MG_5705.jpg
Geanne  en Elise tijdens opening van de Buurtschuur

Geanne werkt al 18 jaar bij Cosis en Elise werkt nu bijna 2 jaar als ambulant begeleider bij Cosis binnen de Algemene Voorziening begeleiding. Beide dames weten dus waar ze het over hebben. Niets doen en thuis zitten is funest voor een mens. Je wilt erbij horen, bezig zijn. Dat zijn eigenlijk de uitgangspunten van het nieuwe idee. Begin 2018 kwam een team van 4 man bij elkaar om daarover te praten en te brainstormen. Het waren 3 mensen van de ambulante begeleiding en één van de dagbesteding. Er is grote vraag naar activiteiten voor mensen, die om wat voor een reden dan ook, thuis zitten. “Het gaat erom,” volgens Elise en Geanne, “dat we de mensen weer een beetje vertrouwen geven in wat ze wél kunnen. Ze ruimte geven om elkaar te ontmoeten, ze het gevoel geven ergens bij horen – ze hartelijk verwelkomen en ze tot steun te zijn om de draad van het leven weer op te pakken. Daarom houden we De Buurtschuur ook laagdrempelig én zijn er verschillende onderdelen/afdelingen. Zo is er een klussendienst, een Repair Café, gewoon een Inloop en een Creatief Café. Dat allemaal in de Oude Brandweerkazerne aan de Jacob Bruggemalaan 72a. (Inloop is op nummer 74). Iedereen is van harte welkom daar eens te komen kijken.”

DSC01816.jpg

Het Repair Café is één middag in de maand geopend en wel de laatste donderdag van de maand van 13.00 uur – 15.30 uur. De naam zegt het al, samen kapotte spulletjes repareren zoals een skelter die van de sloop gered is, een stofzuiger die het begeven heeft, kleding herstellen, speelgoed een nieuw leven geven en noem maar op. Repareren is een alternatief voor weggooien, dat kan altijd nog wel. “Het is écht bedoeld voor kleine! werkzaamheden/klusjes, waarbij geen haast geboden is,” vertellen Geanne en Elise. “En… alles gebeurt onder leiding van repareerdeskundigen. Dit kunnen zowel professionals als vrijwilligers zijn. Wellicht doen de deelnemers ook nog inspiratie op van elkaar!”

De klussendienst is er voor kleine klusjes in of rond het huis. Dat kan van alles zijn. Een schilderijtje ophangen bij een oudere dame, de lekkende kraan repareren, een slot of klemmende deur wat bijstellen, het onkruid een keertje afmaaien en zo kunnen we nog wel even doorgaan. “Geenszins is het de bedoeling dat we de professionele arbeidsmarkt verdringen, beslist niet,” zijn Elise en Geanne heel stelling. “We kunnen natuurlijk niet om iemands loonstrookje vragen, maar het gaat om mensen met weinig financiële middelen en een klein netwerk. Mensen kunnen via een aanmeldformulier een klus aanmelden, er komt altijd iemand langs om te kijken of we de klus ook kunnen klaren en welke onkostenvergoeding hieraan verbonden is.”

In de locatie aan de Bruggemalaan doen ze ook alles zelf. De interne “verbouwing” is helemaal uitgevoerd door eigen mensen en ziet er weer gelikt uit. Een ander fenomeen is dat we natuurlijk wel huisregels willen. “Die hebben we met behulp van de mensen zelf opgesteld. Het is verrassend wat daar dan uitkomt. Eén daarvan is bijvoorbeeld dat je het object waar je mee bezig bent niet mee naar huis mag nemen en dat de veiligheid gewaarborgd moet zijn.”

DSC01822.jpg

Creatief café, de naam zegt het al een beetje, een mogelijkheid om creatief bezig te zijn. Dat kan bijvoorbeeld met boetseren, tekenen, schilderen, collages van papier, glas of porselein beschilderen, “schilderen” met stof of beeldhouwen, maar het kan ook iets technisch zijn of gezamenlijk een kunstwerk maken. Maandelijks wisselt het thema. Elke dinsdagmiddag bestaat de gelegenheid én wederom onder leiding van deskundigen. En zoals alle activiteiten – iedereen is welkom.

Tenslotte is er nog de Inloop. Het is een ontmoetingsplek voor een praatje onder het genot van een lekker bakkie. Ook is er een krantje en bestaat de mogelijkheid om een spelletje te doen of een potje dammen of schaken te spelen. Er kan uit voortkomen dat je met gelijkgestemden samen iets onderneemt. Het is heel open, vrij, alles kan en niets is verplichtend.

De Inloop heeft de volgende openingstijden:
Maandag t/m donderdag van 08.30 – 16.30 uur;
Vrijdags van 08.30 – 12.30 uur.

’s Maandags is de Inloop langer open i.v.m. de kookclub. Dan tot 18.30 uur. Wil je aan de kookclub meedoen dan wordt een kleine bijdrage/vergoeding gevraagd.

DSC01799.jpg

Bij alle onderdelen/disciplines van De Buurtschuur staan een aantal zaken centraal te weten:

  • Laagdrempelig;
  • Met elkaar;
  • Voor mekaar;
  • Ontmoeten;
  • Voor iedereen – min. leeftijd is 18 jaar;
  • Meedoen – deelnemers, vrijwilligers en professionals.

Voor de uitvoering van het project zijn een aantal mensen verantwoordelijk. Geanne Lemain en Michael Deuring tekenen hiervoor. Op beleidsmatig terrein zijn Elise Slangenberg en Judith Brekhof degenen die aan de touwtjes trekken. Het initiatief van De Buurtschuur is geen afgerond geheel. Het is een groeiproces. “We starten, maar kunnen de voortgang altijd aanpassen en/of bijstellen,” aldus Geanne en Elise. Nu al kijken de dames vooruit en dromen: “Zouden facilitaire diensten ook niet iets voor onze deelnemers zijn?” Wie weet. “Hoeveel mensen het gaat trekken is een groot vraagteken voor ons allemaal. We zijn vol verwachting hoe de bewoners van de gemeente Veendam hierop gaan reageren.”

DSC01809.jpg

Via een fraaie folder, Facebook en de site worden geïnteresseerden op de hoogte gesteld of gehouden van de activiteiten. Geanne en Elise zien het helemaal zitten. “We gaan ervoor,” spreken ze net zo enthousiast als in het begin.

Meer informatie:
Dinsdag en woensdag: 06-29819319 of www.debuurtschuurveendam.nl of info@debuurtschuurveendam.nl of ga gewoon eens langs bij de Inloop.


Fotoalbum: