Nieuws

Buurthuis t Spoordok Veendam moet deuren sluiten
wegens vriendenclub Brotherhood



Spoordok (1).JPG

Door Peter Panneman

Vriendenclub Brotherhood zijn met onmiddellijke ingang uit buurthuis t `Spoordok aan de Lloydsweg gezet op last van de gemeente Veendam. Reden voor deze beslissing is dat hun aanwezigheid zeer onwenselijk is en levert een serieus gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Om dit kracht bij te zetten is er vanuit de gemeente het voornemen om het buurthuis t `Spoordok per 1 februari 2019 tot nader orde tijdelijk te sluiten. Dit is de vriendenclub onlangs mondeling op het gemeentehuis medegedeeld en per aangetekende brief aan het bestuur van de buurvereniging t ‘Spoordok gezonden. De “Vriendenclub” kwam sinds vorig jaar juni maandelijks in het buurthuis.

Vriendenclub Brotherhood is onderdeel van een landelijke organisatie met circa 100 leden en in de regio Veendam telt de club slecht 11 leden. Eens per maand komen ze gezellig bijeen in het buurthuis om bij te kletsen en gaan ze zich bezighouden met de inzet voor de medemens en goede doelen waaronder de Voedselbank. Ook gezellig met hun gezinnen aan de BBQ, Gourmetten en kinderactiviteiten in het buurthuis behoort tot hun activiteiten. Onlangs hebben ze mee geholpen het buurthuis op te knappen.

De leden die anti-drugs zijn voelen zich door de gemeente gediscrimineerd. “Wij worden door de gemeente Veendam vergeleken met Motorclub Djangan Unduré Maloekoe Maar die naam dragen wij om te laten zien wie wij zijn, maar niemand van onze leden heeft een motor, en overlast hebben we nog nooit veroorzaakt en dat willen we ook helemaal niet”, aldus een woordvoeder van de vriendenclub. Directe buurbewoners van buurthuis t` Spoordok melden geen overlast te hebben.

Heidi Wiegman voorzitter van Buurtvereniging t ‘Spoordok is ten einde raad, want door de sluiting kunnen er ook geen andere activiteiten zoals de kaart en sjoelavonden voor de buurtbewoners georganiseerd worden. De 45-jarige buurtvereniging ontving vorig jaar van de gemeente Veendam nog een subsidiebedrag van € 2700.=.

Spoordok.JPG

Een woordvoerder namens de gemeente Veendam laat in een reactie weten dat er bij de gemeente signalen binnen zijn gekomen over activiteiten en bijeenkomsten in het buurthuis t` Spoordok die niet passen bij het doel van het buurthuis. Het gaat om bijeenkomsten en een gepland feest voor de (motor)club Djangan Unduré Maloekoe. Op basis van deze informatie is de burgemeester van mening dat de aanwezigheid van Djangan Unduré Maloekoe in ’t Spoordok mogelijk een gevaar oplevert voor de openbare orde en veiligheid.

Er is een gesprek geweest met een vertegenwoordiger van het bestuur van het buurthuis. In dit gesprek is de informatie van de gemeente met betrokkene besproken. Dit gesprek heeft het beeld van de gemeente niet gewijzigd. Na het gesprek is dit schriftelijk aan het bestuur van het buurthuis kenbaar gemaakt.

Vanuit de vrees voor verstoring van de openbare orde, de veiligheid van personen en goederen en de handhaving van geldende regels, heeft de gemeente in een brief aan het bestuur van buurthuis ’t Spoordok het voornemen kenbaar gemaakt het buurthuis per 1-2-2019 tijdelijk te sluiten en de verleende exploitatievergunning in te trekken. De omvang van de tijdelijkheid wordt nader bepaald. Ook wil de gemeente dat het gebruik van het buurthuis door Djangan Unduré Maloekoe direct wordt gestaakt. Het bestuur van het buurthuis wordt in de gelegenheid gesteld een zienswijze in te dienen. Daarna wordt een definitief besluit genomen.