Nieuws

Record aantal aanmeldingen voor de Lokale complimenten



DSC01200.jpg

Zaterdag heeft in Parkzicht de dertiende editie plaatsgevonden van Vrijwilliggers Bedankt! met de Lokale complimenten. Met dit keer een record aantal genomineerden van 34 vrijwilligersorganisaties. Met 300 vrijwilligers was het een volle zaal. De toekenning over het jaar 2018 was naar 19 januari doorgeschoven omdat het organisatorisch niet meer eind 2018 kon plaatsvinden.

De juryleden burgemeester Sipke Swierstra (tevens juryvoorzitter), oud-wethouder Harrie Prins en Angelina Kuik van de Rabobank hebben voor de moeilijke taak gestaan om uit de genomineerden de winnaars te selecteren.

IMG_0360.jpg

De eerste prijs van 1250 euro werd toegekend aan de Stichting Met Meer Cultuur (MMC). “Cultuur is iets dat door de hele gemeente heen zit, bij alle mogelijke organisaties”, motiveert Swierstra het besluit. Cultuur is eigenlijk altijd en overal. Zoals bij muziek tijdens hoogtijdagen, feestelijke gebeurtenissen maar ook bij droefenis. Op alle mogelijke manieren speelt cultuur een rol. Cultuur is om ons heen te zien in allerlei kunstzinnige uitingen. Mensen die dat willen doen moeten ook de kans krijgen om zich daarin te ontwikkelen. Waarbij inspiratie bij elkaar op wordt gedaan. En dat voor aantal jaren lang, waarin het steeds verder in omvang groeit. In kwaliteit, in ambitie en in creativiteit.

IMG_0314.jpg

De tweede prijs van 750 euro is naar de website ParkstadVeendam gegaan. Criterium daarbij is het langjarig kunnen doorzetten van de organisatie, zoals voor alle organisaties van belang is. Niet even het snel doen van een vrijwilligersklus, dat veel mensen wel eens willen. Maar om structureel vrijwilligers te kunnen binden om een organisatie draaiende te kunnen houden. De website ParkstadVeendam is van de Stichting VIP, en draait zelf op vrijwilligers. Soms kan vrijwilligerswerk ook een hobby zijn vooral voor het eigen plezier. Daarvoor is de toekenning niet in de eerste plaats. Maar de organisatie is vanwege de berichtgevingen ook voor alle andere vrijwilligers van belang. Het is belangrijk dat men van elkaars bestaan weet en elkaar kent. Via de site is daar ruimte voor. Het lukt niet altijd dat vrijwilligerswerk de reguliere media haalt. Toch is het van belang dat de samenleving daar kennis van kan nemen. Voor het kunnen zoeken van die verbinding met anderen.

Het is ook van belang dat er iets nieuws gebeurd dat iets toevoegt aan het doen van het vrijwilligerswerk. De jury vindt het mooi dat dit gedaan wordt middels rechtstreekse uitzendingen van grote activiteiten. Zoals recentelijk het Sinterklaasjournaal en de intocht. Via de website van ParkstadVeendam kan men allerlei mogelijke activiteiten aanschouwen. Ook mensen die deze activiteiten niet zelf bij kunnen wonen, doordat ze bedlegerig zijn, in een verzorgingstehuis vertoeven of anderszins. Het is een organisatie die in het verleden twee keer eerder op het podium heeft gestaan. In 2007 met de aanmoedigingsprijs en twee jaar later met de eerste prijs. Het bedrag wordt aan benodigde apparatuur besteed om nog mooiere dingen te kunnen gaan doen.

DSC_7582.JPG

De nog heel jonge organisatie Multiculturele Vrouwengroep Veendam heeft meteen al de derde prijs van 500 euro gekregen. Deze groep is heel actief in het leggen van de verbinding met de Nederlandse samenleving. Op een vrolijke manier en ook door het bereiden van bijzondere maaltijden. Ze zetten dat ook in voor het ondersteunen van goede doelen. Zo wordt het smeermiddel van de samenleving (zoals vrijwilligers ook worden genoemd) hier ingezet om mensen met verschillende achtergronden met elkaar in contact te laten komen. Waar ze ook vandaan komen en vanuit welke achtergrond. Het is van groot belang dat al die mensen zich met elkaar verbonden voelen. Tijdens de naturalisatie wordt de verklaring van verbondenheid afgelegd.

Voor de aanmoedigingsprijs van 250 euro was voor 2018 vooral naar de sport gekeken. Sport is een buitengewoon belangrijk deel voor de samenleving. Niet alleen als vrijetijdsbesteding, maar ook om te bewegen en voor de fysieke gezondheid. Daarbij is sportbeoefening van jongs af aan heel belangrijk. Het is leuk dat er ook kleine sporten bestaan. Veendam heeft een heel actieve groep die alle scholen langsgaat om kinderen te kinderen te enthousiastmeren voor hun sport. Die heel explosief kan zijn met heel hard lopen, en waarbij je heel tactisch en scherp moet zijn. De aanmoedigingsprijs ging naar Stichting Scholen Softbal Dino.

DSC00946.jpg

Het Friese zangduo Djoeke en Wietske stond voor de tweede keer weer op de planken voor de vrijwilligers. De dames staan op het podium als “levende jukebox”. De zaal stond op de kop en er werd een gezellig muzikaal feestje gebouwd met heerlijke meezingers en veel gekkigheid.


Fotoalbum: