Nieuws

Nieuwjaarsconcert Haren (Ems)
‘für een begeistertes Publikum’



IMG_0059.JPG

Zondag is in het Duitse Haren onder groot enthousiasme het Nieuwjaarconcert van het Orkest van de Veenkoloniën (VKSO) ontvangen. Het was een bruisend nieuwjaarsconcert met een cocktail van Händel, Mascagni, Tsjaikovski, Bizet, Silvestri, Saint Saens, Lehár, Fûcik, Mozart, Gounod, eindigend met een flinke scheut Henry Mancini. Als een soort van tribuut aan deze grote Amerikaanse componist van beroemde filmmuziek. Tijdens de laatste ronde op deze muzikale toast op een veelbelovend 2019 klonk de Radetzky Mars van J. Strauss.

IMG_0195.JPG

Het was een prachtig samenspel met de leerlingen van Tanzstudio Tanzbogen uit Haren (Ems), dat de geschiedenis van de scheepvaart ademt. De leerlingen hebben op de Notenkrakersuite van Tsjaikovski  de meest oogstrelende en kleurrijke dansperformances uitgevoerd. In deze geweldige samenwerking met het orkest hebben ze opnieuw geschitterd tijdens de muziek van Moderato con moto en de Finale uit het Faustballet.

IMG_0849.JPG

Met de uitvoering van de complexe muziekstukken bleek de kwaliteit en het professionalisme van de musici. Samen met de vocale hoogtepunten van de als voortreffelijk bekend staande mezzosopraan Hanneke Tichelaar en bariton David Visser.

IMG_0491.JPG

Het VKSO heeft vier keer tijdens de jaarlijkse zomerfestival Klassik Nacht in Haren gemusiceerd. De Klassik Nacht is een grensoverschrijdende openluchtfestival gebaseerd op de culturele en geschiedkundige overeenkomsten tussen de Hondsrug in Drenthe en het Emsland rondom Haren. De organisatie stond heel erg open en ontving het orkest met veel toewijding en respect. Dirigent Lubertus Leutscher ervoer het als een heel warm bad.

IMG_0405.JPG

Op de elfde editie van het Nieuwjaarsfestival spelen was nieuw voor het orkest. In de grote verwarmde tent hebben 650 bezoekers het concert bezocht. Er moesten nog stoelen bij worden gezet.

IMG_0718.JPG

In de afgelopen vier jaar heeft het VKSO talrijke concerten gegeven in Duitse plaatsen. “We hebben het vertrouwen gewonnen van dit heel grote gebied”, vertelt dirigent Lubertus Leutscher.  “We willen onze vleugels uitslaan. En trots zijn op ons eigen gebied”. De dirigent had zich ten doel gesteld een bijdrage te leveren in het versterken van de cultuur in de Groningse en Drentse Veenkoloniën.

IMG_0829.JPG

Lubertus: “We zijn ook trots op wat onze domicilie is, Wildervank waar we in de Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum komende zondag ons Nieuwjaarsconcert hebben”. Helma Leutscher: "Dat inmiddels ook al een traditie is. Waar mensen ook snel bij moeten zijn om nog een plekje te kunnen krijgen. Hanneke Tichelaar is ook daar bij aanwezig. Hanneke werkt graag samen met ons en participeert ook mee met het project Streekgenoten”.


 
Fotoalbum: