Nieuws

Veendam even het middelpunt van de bierwereld



_MG_5385.jpg

Door Hans van Noort

Deze kop vraagt om toelichting. Op 7 januari 2019 wordt bij hotel café restaurant Parkzicht - Brouwhotel Parkzicht - de aanzet gegeven tot de bereiding van een nieuw soort bier. Vele (semi)professionele bierbrouwers vanuit Noord-Nederland zijn naar Veendam afgereisd om van dit heuglijke feit getuigen te zijn. Om klokslag 11.00 uur wordt een van de grote glazen ketels in het restaurant gevuld met mout, het hoofdbestanddeel van bier. Water erbij en het brouwproces kan beginnen. De glazen ketels zijn bijzonder, één van de weinige in de wereld en voor West-Europa beslist uniek. “Normaal wordt hierin het inmiddels beroemde Bogdike bier gebrouwen,” aldus Appie Weij van Parkzicht. Vandaag brouwen de gezamenlijke Noord-Nederlandse brouwers een nieuw soort bier, de zogenaamde d’Olle Grieze – Brut I.P.A., een champagnebier. IPA staat voor India Pale Ale.

Het nieuwe bier zal voor het eerst geschonken worden tijdens het galadiner van het bierfestival op 3 april a.s. in de Martinikerk te Groningen. Daarna is het verkrijgbaar in de horeca, bij de betere slijterijen en de Mitra. Overigens, de opbrengst van het diner gaat naar het onderhoud- en restauratiefonds van het wereldvermaarde Schnitgerorgel van bovengenoemde kerk.

Het bierfestival is van 3 t/m 6 april in de martini.

Ter gelegenheid van het bierfestival, 2019 voor de 9e keer georganiseerd, wordt er elk jaar een nieuw biersoort uitgedacht én gepresenteerd. In de voorgaande edities hebben Stadse brouwerijen dit voor hun rekening genomen, nu valt de eer te beurt aan Brouwhotel Parkzicht Veendam. “Hier ben ik best trots op,” glimlacht Appie Weij.

_MG_5377.jpg

Maik van Heerd, horecaondernemer, bierbrouwer van Rockin’ Ludina Brewery in Groningen en organisator van het festival en Appie Weij, horecaondernemer en bierbrouwer in Veendam vertellen wat er bijzonder is aan dit nieuwe biersoort. “Allereerst komen alle grondstoffen uit de regio. Het hop komt van teler Fokko Prins in Zuidbroek. Er worden 7 soorten hop in gebruikt zoals de Centennial, Target en Tattnager. Iedere hopsoort geeft zijn eigen smaak aan het bier. Hop geeft het bier zijn lichte bitterheid, fijne aroma,  schuimeigenschappen en houdbaarheid. Het mout, gekiemde gerst, komt van HollandMalt uit de Eemshaven. Daar staat een van de grootste en modernste moutfabrieken van de wereld! Per jaar verwerken ze er 280.000 ton gerst maar, 50.000 ton brouwgerst wordt  Noord-Nederland verbouwd en geoogst. Mout bepaalt de kleur en smaak van bier.

_MG_5376.jpg

De gist is ook speciaal. Het is een champagnegist. Gist zorgt ervoor dat de suikers omgezet worden in koolzuurgas en alcohol, maar… speelt ook een zeer belangrijke rol bij de smaakvorming.”

Volgens de brouwers wordt d’Olle Grieze Brut IPA een complex bier met diepgang. Het is geen bier om zomaar achterover te slaan, neen, dit bier vraagt om smaakbeleving van de consument. Pas dan wordt het écht genieten. Het zit vol smaakcomponenten van droog tot fruitig en van bitter tot hoppig.

_MG_5370.jpg

We spreken nog een aantal bouwers o.a. die van Kleine Beer uit Lemmer en Brouwdok uit Harlingen. De mannen zijn enthousiast. “Met elkaar hebben we veel kennis in huis over het maken van speciaal bieren. We versterken elkaar. Bovendien zijn we trots op onze bierstreekproducten,” aldus de Friezen.

Voordat het april is moet het bier nog een aantal weken gelagerd worden. Dit is het opslaan van het verse bier in tanks, zodat het kan rijpen. Alle smaakcomponenten hebben dan de tijd om zich te ontwikkelen, op elkaar in te spelen, waardoor het bier alleen maar lekkerder wordt.

_MG_5374.jpg

Bij het Brouwhotel is het in goede handen. De glazen brouwketels staan in het restaurant, de ketels voor de lagering staan in het aanpalende gedeelte. Na het lageren volgt het bottelen – het afvullen van de flesjes. En dan, ja dan is het waardig om gedronken te worden.

Oh, oh, wat kan wachten toch lang duren…
Voor nu alvast: Proost / Santé.


 
Fotoalbum: