Nieuws

Tien inspirerende hits tijdens Top 2000 kerkdienst
in Grote Kerk Wildervank



IMG_0447.jpg

Zondag is voor de vierde keer in de PKN kerk Veendam - Wildervank de Top 2000 kerkdienst gehouden. Deze dienst haakt aan bij de traditionele Top 2000 van NPO Radio 2 en is ieder jaar een succes. In de Top 2000 staan veel nummers met inhoud. Het zijn nummers die emoties teweeg brengen, kippenvel geven en herinneringen oproepen. Sommige gaan expliciet over geloof of God, en andere gaan over belangrijke levenservaringen als liefde, dood en troost.

De toegang van de Top 2000 kerkdienst was gratis, voor de gemaakte onkosten was er wel een collecte gehouden. Ds. Marien Grashoff had de bezoekers uitgenodigd om door de muziek van alle tijden de eeuwigheid van God aan te raken.

De Top 2000 kerkdienst is in 2013 begonnen als een landelijk initiatief van de vlootpredikant bij de marine Fred Omvlee (als een grote Elvis fan ook bekend als ‘Elvis’-dominee en zanger van het Elvis koor). Momenteel zijn er 150 PKN gemeentes in Nederland die op een of andere manier meedoen.

Initiatiefnemers van de PKN Kerk in Wildervank zijn 5 jaar geleden jongelui geweest van de belijdeniscatechisatie. Ds. Marien Grashoff en jeugdouderling Jeroen Meeuse hadden het idee omarmd. Ds. Grashoff: “We hebben een selectielijst gemaakt uit 100 nummers waar mensen uit de kerk en van daarbuiten op konden stemmen. Jeroen Meeuse, “Begin november hadden we het in de kerkbladen en op internet gezet. Uit de 100 stemmen hebben we een top 10 samengesteld van de meest inspirerende of spirituele nummers”.

Op twee schermen werden videoclips afgespeeld van de gekozen bands en artiesten. Met onder andere U2 met City of Blinding Lights, Bob Marley met Redemption Song, Enigma met Return To Innocence, Adele met Make you feel my love, Pearl Jam met Just Breathe, Avicii met Hey Brother. Ook de volkszanger André Hazes was in beeld gekomen met Geef mij nu je angst. Elton John met Circle of live was als derde genoteerd. De tweede plek was voor Diggi Dex en JW Row JW met Ode aan het leven. De top 10 werd afgesloten met The Rose van Bette Middle. De insteek is om de popmuziek te laten spreken. “Het heeft veel meer dan alleen de oppervlakte”.

Ds. Grashoff: “Wij doen het op deze manier, maar wat zou het leuk zijn als een lokale band de 10 gekozen nummers zou willen spelen en zingen. Als een Veendammer band, of een band uit Pekela, dit leuk vindt en het zou willen doen zijn ze van harte welkom. We kunnen niet meer bieden dan de onkostenvergoeding, het gaat om het meedoen. Dan is het echt live, het zou geweldig zijn”.

Aanmelding kan bij dominee Grashoff van de PKN Kerk in Wildervank.