Nieuws

Alle handen aan dek in oliebollenkraam
van Martin en Saskia Veen



IMG_0020.jpg

Voor Martin en Saskia Veen van de Wildervankster Gebakkraam is de week naar oud en nieuw de drukste periode. Dochter Marije springt dan bij. En zorgen Manon en Daisy ervoor dat de verschillende soorten oliebollen over de toonbank gaan.

Vader Maarten Veen is door een onverwachte samenloop eigenlijk de grondlegger geweest. Na het faillissement van zijn werkgever DWM in 1981 was hij voor zichzelf begonnen als kermisexploitant met een zweefmolen. Maarten had het altijd al gewild en het faillissement van zijn oude werkgever had het zetje gegeven. In 1988 was hij ook met een oliebollenkraam begonnen. Op de zaterdag was zijn standplaats bij De Toekomst in Kielwindeweer, en eens per veertien dagen in de Sorghvliethal op de vlomarkt. Zoon Martin hielp mee in de kraam.

IMG_0041.jpg

Saskia heeft Martin in de kraam van zijn ouders leren kennen. In 1988 werd een meisje gezocht voor de verkoop. Haar opa en oma stonden altijd op de vlomarkt in De Toekomst, en ze ging altijd mee. Zo was ze in de oliebollenkraam van Martin zijn ouders gaan helpen. In 1994 zijn ze een stelletje geworden.  En bakken ze al ruim 20 jaar oliebollen in hun eigen kraam.

Toen Martin in 1998 samen met Saskia een kraam was begonnen reisde vader Veen ook nog rond met zijn kraam. Met een vaste plek bij de toenmalige C1000 aan De Reede. Martin heeft die plek later overgenomen. En kreeg zijn vader een standplaats in Noordbroek.

IMG_0008.jpg

Aan De Reede heeft de kraam vanaf 1998 tot 2013 gestaan. “Sinds 6 jaar staan we hier nu bij de Coop in Wildervank. Het is een mooie plek en heel dicht bij huis. Zomers staan we op de kermis”.

De traditionele oliebollen zijn het meest in trek, met de rozijnenbollen als goede tweede. De appelbollen en de appelflappen verkoopt ook altijd wel.  Verder zijn er nog de Berliners, de bananenbollen en de rumrozijnen. En niet te vergeten de wafels.

Voor het goed samenstellen om ambachtelijke oliebollen vol van smaak te krijgen, en met een goede stevigheid, komt heel wat bij kijken. De oliebollen uit de knusse kraam hebben een regelmatige goudbruine kleur en een mooie vorm. Van de precieze samenstelling van de ingrediënten mag er één verklapt, dat is liefde. Ze hopen ook dat het erin te proeven is. Dit weetje zal vast gaan bijdragen aan het eetplezier.

IMG_0060.jpg