Nieuws

Zie ginds komt de stoomtrein
met Kerstman per Noordpool Express



IMG_0124.jpg

Zaterdag was even na vijven de Kerstman met de ‘Noordpool Express’ gearriveerd bij het station van de STAR in Veendam. Zo’n 200 passagiers, waaronder 70 kinderen, hebben met de Kerstman meegereisd. Tijdens de reis naar het station in Veendam was hij door de acht treinwagons gelopen bij de kinderen langs. De arrenslee stond met twee mooie paarden voorgespannen al klaar voor de intocht naar het Raadhuisplein. Onderweg in de arrenslee werd de Kerstman door twee kinderen vergezeld.

_MG_4613.jpg

Op het podium werd de Kerstman door dj en presentator Peter Prummel welkom geheten. Wethouder Henk-Jan Schmaal vroeg de Kerstman of hij nog wat dingetjes voor door de schoorsteen had meegenomen. “Voor onder de kerstboom wel”, was het antwoord.

IMG_0231.JPG

De Kerstmarkt heeft traditiegetrouw ook weer in het teken gestaan van de goede doelen. De drie serviceclubs Lions, Kiwanis en Rotary werken ook samen om minder bedeelde kinderen een fijne vakantie te kunnen bezorgen. Elke serviceclub doet dit middels zijn eigen onderdeel en met een eigen opbrengst. Dit alles in het kader van het thema ‘kinderen in de knel’. Middels een gezamenlijke centrale drankcarrousel (met dranken, chocolademelk en glühwein) wil men ook geld binnenhalen voor het Kinderhotel Burcht Wedde. Vorig jaar was hier een bedrag uitgekomen van 2000 euro.

IMG_2928.JPG

De Lions verkochten kipsaté, broodje kipcowboy en marshmallows. Zij werden wederom ondersteund door de Duitse zusterclub uit Scheeßel met de verkoop van Duitse broodjes met Brathwürst. De verwachting is eenzelfde opbrengst van 500 euro als vorig jaar. De serviceclub Kiwanis wil met de verkoop van snert, spekkedikken en haardhout De Burcht in Wedde ondersteunen. Zodat kinderen daar op vakantie kunnen gaan die dat normaal niet kunnen.

IMG_3132.JPG

Samantha wil haar eigen kinderen het gevoel geven om andere kinderen die het minder goed hebben te kunnen helpen. Niet iedereen kan een cadeautje onder de kerstboom krijgen, er zijn genoeg kinderen die in armoede leven. Jij krijgt een cadeautje, wat gun jij een ander kind. Dat is de gedachte achter deze kerstmarkt.

IMG_3092.JPG

De Rotary wil met de verkoop van rundstoofvlees met patat de opbrengst van 12.000 euro van de wintermaaltijd nog verder verhogen. Uit het bedrag was voor elk de drie doelen 4.000 euro geschonken: aan het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda, voor het Ronald McDonald Huis in Groningen, en aan Stichting Humanitas Veendam/Pekela voor de Kinderkampen.

_MG_4599.jpg

Het goede doel van de Round Table is nog niet bekend, maar zal binnenkost publiekelijk worden gemaakt. Er werden producten verkocht van goede kwaliteit met een iets hogere prijskaartje. Ze komen van een goede slager uit Groningen. De burger was in de vorm van de Veendammer Kerstburger. De worstjes waren in de vorm van de Thüringer braadworst getransformeerd. De 250 benodigde broodjes waren gesponsord. De opbrengst van vorig jaar was iets van 350 euro.

De PvdA verkocht crêpes, een soort dunne pannenkoekjes. Men mocht zelf een goed doel opschrijven en in een box indienen. De meeste stemmen gaan daarbij tellen. De PvdA leden hebben ook zelf een goed doel ingediend.

IMG_0224.JPG

Ook werd met de verkoop van lekkers de eigen vereniging ondersteund. Veendam 1894 verkocht gehaktballen van de slager, en kapucijners met spek. Dit voor het wat extra geld in kas willen hebben om in het kader van het 125 jarig bestaan in 2019 een heel mooi feest te kunnen geven voor alle leden van Veendam 1894.

IMG_0229.JPG

Op de kerstmarkt was ook gediplomeerd Biersommelier Martijn Vissering uit Groningen aanwezig met rond de honderd zeer diverse speciaal bieren. Variërend van bieren uit de provincie Groningen, en wereldwijd tot aan Spanje, Oostenrijk, Zweden, Noorwegen en Amerika. “En sinds vandaag ook Bogdike bier uit Veendam”. Inmiddels is Martijn er twee jaar mee bezig. “Het is een uit de hand gelopen hobby, er je werk van maken”.      

De kerstmarkt was gecombineerd met het Moonlightshoppen op de zaterdagavond. Zondagmiddag was om vijf uur de afsluiting met een prachtige vuurwerkshow.


 
Fotoalbum: