Nieuws

Geen woonboten in het Oosterdiep Veendam



IMG-20180903-WA0000-02.jpg

Door Hans Schreurs 

Een motie van VUK voorman Pé Langen, om ligplaatsen voor woonboten in Veendam toe te staan, haalde het niet in de Gemeenteraad en werd moet grote meerderheid verworpen. Alleen de fractie van de SP stemde voor de motie, alle overige partijen waren tegen.

VUK betoogde dat het juist goed is voor het aangezicht van Veendam als er ligplaatsen voor woonboten, met name in het Oosterdiep, blijven.

Volgens wethouder Schmaal is het niet toestaan van woonboten gewoon een uitvoering van een eerder besluit van de Gemeenteraad. In 2016 is de wet ten aanzien van woonboten veranderd en moet de gemeente een en ander regelen in het bestemmingsplan. Dat plan staat boten in het Oosterdiep niet toe en betekent dat in geval van een klacht de gemeente handhavend dient op te treden.

Moet de ‘Sinterklaasboot’ van Henk Huisman weg?
Het is duidelijk dat de VUK motie vooral betrekking heeft op de boot van Henk Huisman die, volgens Langen, al 31 jaar in Veendam ligt.  Hij heeft zijn zaakjes prima voor elkaar en de enige klager heeft zijn klacht inmiddels ingetrokken. Het mocht niet baten. De gemeente moet uitvoering geven aan de regels en de boot zal dus weg moeten.

In tegenstelling tot wat in andere (sociale) media werd gesuggereerd, wordt Huisman’s boot niet direct per 1 januari volgend jaar weggesleept. Wethouder Schmaal gaf aan dat er in overleg met Huisman naar een passende oplossing zal worden gezocht.

Steunbetuigingen op sociale media.
Inmiddels houdt de kwestie de Veendammers flink bezig. Op diverse sociale media zijn er steunbetuiging en wordt er opgeroepen om zich uit te spreken voor het toestaan van ligplaatsen in het Oosterdiep.
Het gaat wat ver om dit  te vergelijken met een actie als die van de Gele Hesjes, maar misschien is het geen toeval dat de boot van Huisman geel is?
ParkstadVeendam houdt het vervolg voor u scherp in de gaten?