Regio

Openbrugsignalering biedt uitkomst bij
verkeersdrukte bruggen WinschoterdiepAutomobilisten rond Hoogezand hebben er regelmatig mee te maken: als met name de Knijpsbrug over het Winschoterdiep voor de scheepvaart opengaat ontstaan er al snel opstoppingen op de Kerkstraat, autosnelweg A7, de N387 naar Slochteren en de Rijksweg West bij Bedrijvenpark Rengers. Wethouder Jaap Borg onderkent dat hier om een problematische situatie gaat.
 
De betrokken wegbeheerders (de gemeente Midden-Groningen, de provincie Groningen  en Rijkswaterstaat) werken aan de oplossing van het probleem en onderzoeken welke oplossingen er mogelijk zijn. Het probleem van de verkeersdrukte bij de bruggen over het Winschoterdiep is helaas niet eenvoudig op te lossen zonder ingrijpende maatregelen.
 
Wethouder Jaap Borg: “Het is een knooppunt voor veel verschillende verkeersstromen. Elk hulpmiddel dat de doorstroming voor het wegverkeer verbetert verwelkom ik zeer, verschillende apps bieden daarbij ondersteuning met openbrugsignalering. Ondertussen blijft de gemeente Midden-Groningen in gesprek met de andere wegbeheerders over een duurzame en structurele oplossing.”
 
Installeren
Weggebruikers kunnen dus gelukkig zelf wat doen door bijvoorbeeld de app Flitsmeister op de mobiele telefoon te installeren. Met deze app kunnen weggebruikers realtime een melding krijgen als de brug open is als de brug op hun ingeplande route ligt. Om berichten van Flitsmeister te kunnen ontvangen, moeten automobilisten de gratis app thuis downloaden op hun mobiele telefoon en voor vertrek de route invoeren.
 
Flitsmeister is niet de enige app die weggebruikers kan attenderen op open bruggen, maar wel één van de meest bekende en meestgebruikte in Nederland.  Google Maps en Waze zijn andere voorbeelden. Het gebruik van een app moet natuurlijk wel op een veilige en toegestane wijze plaatsvinden. Tijdens het rijden is het niet de bedoeling dat de bestuurder de telefoon bedient. De apps zijn zowel in Google Play voor Android te vinden als in de App Store voor Iphone.