Regio

Groningse overheden gaan in beroep
tegen besluit gaswinning



De Groningse overheden gaan in beroep bij de Raad van State tegen het instemmingsbesluit van minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) voor de gaswinning voor het jaar 2018/2019. De gemeenten, waterschappen, provincie en Veiligheidsregio Groningen (samen 'de regio') vinden de belangen van de Groningers rondom versterking, schadeafhandeling en veiligheid te groot om de mogelijkheid tot beroep niet te gebruiken. 

Versterken, schadeafhandeling en veiligheid
De minister beschrijft hoe hij de gevolgen van de gaswinning voor onze inwoners afweegt tegen leveringszekerheid, maar de regio ziet de gemaakte afspraken over de versterking van de huizen in het gebied niet voldoende terug in dit besluit. De regio vindt dat de minister niet uitgaat van de juiste uitgangspunten wat betreft de versterking, de schadeafhandeling en het veiligheidsbelang. Het is daarom niet duidelijk hoe de afweging tussen het belang van de Groningers en het belang van de leveringszekerheid was uitgevallen als hij wél van de juiste uitgangspunten was uitgegaan.

Belangen
Verder komt de regio tot de conclusie dat de minister in zijn definitieve besluit de belangen van inwoners onvoldoende toetst aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Kinderrechtenverdrag. Hiermee voldoet hij niet aan een eerder gestelde voorwaarde van de Raad van State.

Beroep
De termijn dat een beroep kan worden ingesteld bij de Raad van State loopt tot en met donderdag 27 december 2018.

Betrokken overheden
De overheden die betrokken zijn bij dit beroep zijn de provincie Groningen, de gemeenten Appingedam, Bedum, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Grootegast, Leek, Loppersum, Marum, Midden-Groningen, Oldambt, Ten Boer, Veendam, Westerwolde, Winsum en Zuidhorn, Veiligheidsregio Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's.