Overslaan en naar de inhoud gaan

Afscheid van wethouder Jaap Velema (D66)

Door op maandag, 17 december, 2018 - 23:20

_MG_4397.jpg

‘Ik heb geen last van verlatingsangst, maar ik vind het wel moelijk om weg te gaan’.

De vergadering van de Gemeenteraad van maandag 17 december stond in het teken van het afscheid van wethouder Jaap Velema.

Vier jaar geleden werd het besluit genomen om een wethouder aan te stellen die niet in Veendam woonde en geen zitting had in de Veendammer raad. Een experiment dat bijzonder goed heeft uitgepakt aldus burgemeester Swierstra. Hij typeerde de wethouder als een inhoudelijk sterke en betrokken collega die goed in het collegeteam paste.

Jaap Velema had lovende worden voor het college, de raadsleden en medewerkers van de gemeente en benadrukte dat hij Veendam zou gaan missen, maar uiteraard veel zin had om de nieuwe uitdaging als burgemeester aan te gaan.

_MG_4459.jpg

Velema wordt burgemeester van de gemeente Westerwolde die ontstond door de fusie van Vlagtwedde en Bellingwedde. Hij volgt waarnemend burgemeester Leendert Klaassen op. Als burgemeester krijgt Velema, naast een heleboel andere taken, ook te maken met het AZC Ter Apel dat onlangs frequent in het nieuws kwam vanwege overlast veroorzakende asielcentrum bewoners.

Aanstaande woensdag wordt Velema door de Commissaris van de Koning René Paas van de provincie Groningen in het gemeentehuis in Sellingen geïnstalleerd en beëdigd als burgemeester van de gemeente Westerwolde.

_MG_4436.jpg

Annelies Kleve (D66) nieuwe wethouder
Direct na het afscheid van Velema werd Annelies Kleve benoemd tot nieuwe wethouder. Zij was tot heden directeur van de Volkskredietbank Noord-Oost Groningen en gemeenteraadslid voor D66 in Assen.

_MG_4444.jpg

André Hammenga (CDA) verlaat de gemeenteraad​
Hammenga was wethouder in het vorige college tot 2017 en keerde na de verkiezingen van dit jaar terug als gemeenteraadslid. Positiewisselingen in de politiek leiden niet zelden tot herbezinning. Zo besloot Hammenga om zich te gaan bezighouden met iets dat hem na aan het hart ligt; water! Of zoals hij het zelf uitdrukte: ‘water is echt mijn ding’. Hij gaat werken voor het Waterschap en wordt de liaison tussen de waterschappen en de gemeenten.