Nieuws

Volkskerstzang in Grote Kerk Wildervank
een breed gedragen traditie



IMG_0316.jpg

Sinds 2012 heeft de Monument- en Concertcommissie Grote Kerk Wildervank de Volkskerstzang in Veendam/Wildervank weer nieuw leven ingeblazen. Afgelopen zondag waren de kerkdeuren weer los voor de bezoekers van de Volkskerstzang, dat inmiddels al meer dan 50 jaar wordt gehouden.

Vroeger vond het evenement jaarlijks in de Sorghvliethal plaats met vier fanfareorkesten en waarbij een aantal koren kerstliederen ten gehore brachten. Op een gegeven moment was de belangstelling teruggelopen en was de organisatie naar de Katholieke Kerk gegaan. Ook voor hen was het financieel moeilijker geworden.

IMG_0247.jpg

De commissie van de Grote Kerk in Wildervank vond het jammer dat deze traditie verloren was gegaan. Omdat men al jaren een concertcommissie heeft, met ook de ruimte ervoor met een geweldig concertorgel, had ook de burgergemeente gevraagd of de commissie de Volkskerstzang nieuw leven wilden inblazen. 

Omdat er vernieuwd moest worden werd  besloten om de traditie op een iets andere manier voort te zetten. De mensen kunnen nu zelf de bekende liederen zingen. De monumentale kerk in Wildervank met het prachtige Walckerorgel is daarvoor de ideale setting. Voeg daarbij nog een trompet en een solist of zanggroep en de sfeer is compleet.

IMG_0250.jpg

De commissie werkt onafhankelijk van de kerkelijke gemeente en organiseert dit evenement dan ook voor iedereen. Het thema is "Van iedereen voor iedereen", een laagdrempelig evenement voor een breed publiek om de boodschap van Kerst te beleven.

Vele fondsen, organisaties, middenstanders en het bedrijfsleven uit Veendam/Wildervank e.o. dragen financieel bij om deze gezamenlijke Volkskerstzang mogelijk te maken. Ook afgelopen zondagavond kwamen er weer zo'n 200 mensen naar de kerk in Wildervank.

IMG_0336.jpg

Samen zingen, begeleid door Dirk Swama op het orgel en Lubertus Leutscher met de trompet. Daarnaast was er een mannenkwartet gevormd, bestaande uit Laurens Schreuder, Jacob Middelbos, Roel Hulzebos en Meint Boer, welke een aantal solostukken ten gehore bracht. Pastoor Bernard Buit uit Veendam verzorgde de lezingen en hield een korte overdenking. Na afloop werden de bezoekers getrakteerd op een kop koffie, waarna iedereen weer huiswaarts keerde.

Be Leffers had als VOC-lid in 2012 aan de ondernemersclub voorgesteld om voortzetting van de traditie te ondersteunen. Maar liefst 29 ondernemers uit Veendam, Wildervank, Bareveld en Tripscompagnie ondersteunen de Volkskerstzang. Verder doen ook de Raad van Kerken Veendam e.o., Wijk en Buurbeheer Wildervank en Potgrond- en Kniepertjes PKN Wildervank een duit in het zakje.

IMG_0300.jpg

“Dat ook de Veendammer middenstand er achter ging staan, ook niet-VOC leden, mag vooral niet vergeten worden. Zonder deze donateurs was het niet mogelijk geweest. Wij kunnen ze niet genoeg koesteren”, aldus Leffers. “Er zijn donateurs bij vanaf het eerste uur. Er zijn ook donateurs bij die de boodschap van Kerst willen uitdragen. Het aantal donateurs is ook elk jaar vrij constant. Het wordt breed gedragen”.  

De Monument- en Concertcommissie wenst iedereen een Gezegende Kerst en een goed 2019.

Wim de Olde

IMG_0359.jpg