Nieuws

“Het sociale domein is mijn ding,”
Ans Grimbergen wethouder in Veendam



DSC09904.jpg

Tekst Hans van Noort

Op een hoek van het bureau van haar werkkamer in het gemeentehuis prijkt een zelfgemaakt beeldhouwwerk. Drie fraaie rozen gehouwen uit een ruw brok steen en daarna gepolijst. Knap en kunstig, maar staat het ook ergens symbool voor? Bij de laatste verkiezingen delen politici op straat rode rozen uit. Het zijn leden van de Partij van de Arbeid, haar partij. Is Ans Grimbergen hierdoor wellicht geïnspireerd? Ans Grimbergen zit namens de Partij van de Arbeid in het College van Burgemeester en Wethouders (B & W). Samen met de andere wethouders en de gemeenteraad besturen ze de gehele gemeente Veendam, dus met Wildervank, een gedeelte van Borgercompagnie, Zuidwending, Ommelanderwijk, Nummero Dertien, Wildervanksterdallen en nog een paar buurtschappen. Daarvoor is ze jaren lang fractievoorzitter van diezelfde partij. Ze kent het klappen van de politieke zweep als de beste.

DSC09905.jpg

Begin
Ze is geboren in Loosduinen bij Den Haag. De eerste 25 jaar van haar leven brengt ze in de omgeving van de residentie door. Ze werkt 8 jaar bij de Postkantoren BV (PTT) in de hofstad. De spreiding van de PTT in 1980 noopt haar naar het noorden te vertrekken. Door overal te kijken naar de leef- en woonomgeving, de voorzieningen – scholen, winkels en sportverenigingen enz. valt de keuze op Veendam. Als team- en kwaliteitsmanager werkt ze daarna jaren (23) bij de Menzis Zorgverzekering. Ze gaat de politiek in. Niets verbazend, want het zit in de genen. Haar opa was ook jarenlang wethouder! Hij stemde tegen de annexatie van Loosduinen bij Den Haag. Het heeft niet mogen baten! Haar politieke voorbeeld is Joop den Uyl. Staatsman met groot allure en minister president van 1973 – ’77. Zijn idealen spreken haar aan. Het Yes-gevoel maakt zich van haar meester, hetgeen uitmondt in de woorden: “Dit is mijn partij.” Dus wordt ze lid van de PvdA. “De maatschappelijke betrokkenheid en de mogelijkheid iets voor de samenleving te kunnen doen,” maken volgens Ans Grimbergen het verschil. De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart (écht een nieuwe lente voor Veendam) maakt een brede coalitie in Veendam noodzakelijk. Na de succesvolle formatie ontstaat een college van Gemeente Belangen, VVD, D66 en Partij van de Arbeid. Namens deze partij wordt Ans Grimbergen tot kandidaat wethouder naar voren geschoven. Later wordt ze op het gemeentehuis als wethouder beëdigd. Het is dan 29 mei 2018. Sinds WOӀӀ heeft de Partij van de Arbeid deel uitgemaakt van het college van Veendam met een korte onderbreking van 2014 – 2018. Nu dus weer terug met Ans Grimbergen.

DSC09916.jpg

Portefeuille
Ans Grimbergen heeft als wethouder het sociale domein in haar portefeuille. Wat houdt dat precies in? Het is veel omvattend. Een onvolledige opsomming van alles wat daar mee te maken heeft: Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo); Jeugdzorg en Centrum Jeugd en Gezin (CJG); Beschermd wonen; Volksgezondheid; Zorg en welzijn; Armoedebeleid; Burgerparticipatie; Wijkgericht werken; Volkshuisvesting en woonbeleid; Wonen en leefbaarheid; Ouderenzorg; Eenzaamheid; Laaggeletterdheid en analfabetisme; Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ieder van de genoemde onderwerpen kan nog verder gedetailleerd worden, maar dan wordt de lijst wel erg lang. Veel van deze zaken hebben raakvlakken met elkaar. “Belangrijk is dat we in een vroeg stadium een hulpvraag of probleem signaleren en daar dan onmiddellijk actie op voeren. Liefst al in het voorliggende veld. Dat voorkomt veel leed en moeilijkheden later,” vertelt een zeer betrokken Ans Grimbergen. “Samenwerking tussen de verschillende instanties is eveneens van wezenlijk belang. Huisartsen, scholen (mentoren), hulpverleners, hulpdiensten en andere professionals moeten goed samenwerken om adequaat op de problemen in te spelen. Het gaat om het totaal plaatje.”

DSC09914.jpg

Werkzaamheden
Heeft Ans Grimbergen in de korte tijd dat ze wethouder is al iets bereikt? “Uiteraard kan het roer niet in zo’n korte tijd helemaal om en dat is ook niet nodig. We gaan door met het door mijn voorganger gevoerde beleid. Wel zijn we gestart met nieuwe actie- / aandachtspunten, die we in het coalitieakkoord hebben afgesproken. Onderwerpen als multidisciplinair en laagdrempeligheid, met regie bij de gemeente, zijn zeker speerpunten.” “Wethouder zijn is een fulltime functie, en meer dan dat. Naast heel veel vergaderen met allerlei instanties zoals het college, maatschappelijke organisaties, ambtenaren, collega wethouders zowel gewestelijk en provinciaal, contacten met de samenleving, congressen bezoeken, input geven aan Den Haag, moet je vanzelfsprekend ook de nodige dossiers doornemen,” zegt Ans Grimbergen genietend. “Ik ben helemaal blij.”
Vanuit haar positie als wethouder heeft ze nog een aantal onbezoldigde nevenfuncties in verschillende maatschappelijke besturen zodat ze weet wat er allemaal in de samenleving speelt. Menig avondje is ze daardoor ook nog op pad voor het algemene doel.
“Ik ben een ochtend mens,” vertelt Ans ons. “Dagelijks doe ik mijn yogaoefeningen en ’s morgens vroeg mag ik graag buiten sporten. Het is dan lekker rustig en het geeft me energie om de gehele dag weer top fit te zijn.”

DSC09907.jpg

Heeft u nog ambities richting Den Haag of een burgemeesterschap?
“Ik geniet van wat ik nu doe. Daar ben en word ik blij en gelukkig van. Wat wil een mens nog meer,” glimlacht de wethouder. In 2019 zijn er weer verkiezingen voor de Provinciale Staten en Europa. De opkomst is dan veelal laag. Wat doet u en uw partij eraan dit om te buigen? “Via verschillende wegen proberen we met onze verkiezingscampagne de kiezers te bereiken en te activeren. Dat kan via de sociale media, het organiseren van een politiek café, flyeren op drukke punten in Veendam of gewoon aanbellen en in gesprek gaan met de mensen. We kunnen analyseren waar de opkomst het laagste is, dus gaan we juist die wijken in. Je hoopt dat door deze gesprekken de mensen na gaan denken en stemmen!”

Terug naar het begin. Misschien helpt het uitdelen van rode rozen wel een beetje om mensen te betrekken bij de plaatselijke politiek, dan komt de rest vanzelf wel. Aan Ans Grimbergen zal het niet liggen!
Wij wensen haar een schitterende en succesvolle periode als wethouder toe.

“Voor 2019 wens ik ons allen een goede gezondheid toe en een Veendam waarin we oog en oor hebben voor elkaar, want iedereen doet ertoe!”