Nieuws

Workshops in nieuwe STEAMed Centre Doe Museum



STEAMed Centre 5.jpg

In het Doe Museum in Veendam is het STEAMed Centre van start gegaan. STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics. Op deze plek kunnen docenten, ouders en kinderen meer leren over deze overkoepelende werkwijze. “In STEAMed staan nieuwsgierigheid, creativiteit en vooral het zelf doen en ervaren centraal’’, aldus Sharlina Poelstra mede-oprichter van STEAMed.

Daarin wijkt STEAM af van het traditionele lesmethoden waarin natuur, techniek en kunst als aparte vakken worden benaderd. Waar een leraar in een les rekenen alleen op dat aspect focust, integreert deze methodiek meer vakken in één les door een andere aanpak. Begrippen als de 21st-century skills en leren over duurzaamheid en de circulaire economie staan centraal bij STEAMed. ‘’De nieuwe generatie probleemoplossers moet worden opgeleid, dat werkt niet als je ze volgens de begrippen van de oude economie opleidt’’, vervolgt Sharlina Poelstra.

Het STEAMed Centre in het Doe Museum geeft de mogelijkheid aan docenten, ouders en kinderen om workshops te volgen over de STEAM werkwijze. STEAMed heeft als doel mensen die werken met kinderen in het basisonderwijs te inspireren voor STEAM en te laten zien hoe relatief eenvoudig het is. Lisanne Kuipers legt uit hoe: ‘’Deze doelgroep kan bij ons in het STEAMed Centre of op locatie een workshop volgen, het is mogelijk om materiaal van ons te lenen en we geven veel handige online bronnen die mensen kunnen gebruiken als ze het gaan toepassen’’. De twee oprichters van STEAMed komen uit de provincie Friesland en Groningen, daarom zullen zij zich in eerste instantie richten op de drie noordelijke provincies.

In de kerstvakantie staan er twee workshops gepland die bezoekers van het Doe Museum kunnen gaan volgen in het STEAMed Centre. Tijdens de workshop ‘Legowijs’ op 28 december 2018 staat creatief denken aan de hand van activiteiten met lego centraal. Op 2 januari 2019 vindt de workshop ‘Planeet Politie’ plaats waar duurzaamheid het hoofdthema is. De workshops zijn toegankelijk voor kinderen en hun begeleiders.  

Het Doe Museum is tijdens de kerstvakantie alle dagen geopend van 11.00 – 17.00 uur, met uitzondering van eerste kerstdag, oud- en nieuwjaarsdag.

Opgeven voor de activiteiten kan via de website: www.doemuseum.nl/kerstvakantie2018  

Meer weten over het STEAMed en het STEAMed Centre? www.doemuseum.nl/STEAMed