Nieuws

Wijzigingen Menzis ziektekostenverzekering 2019



Op 21 november vond er in de Breehorn de door de Stichting Senioren Platform Veendam georganiseerde bijeenkomst plaats met als onderwerp ‘Veranderingen in de ziekenkostenverzekering in 2019’. Zo’n 50 belangstellenden kwamen op deze bijeenkomst af. Dhr. van Rossum van Menzis gaf een algeheel praatje betreffende de a.s. veranderingen die bij alle ziekenfondsorganisaties per 1 januari a.s. zullen worden doorgevoerd. 

Onderstaande zaken passeerden de revue:

In het verleden werden in sommige gevallen vitamines, mineralen en paracetamol verstrekt, per 1 januari 2019 komt dit te vervallen als er een gelijkwaardig of nagenoeg gelijkwaardig alternatief in de vrije verkoop bestaat.

Uitbreiding zittend ziekenvervoer:
Vergoeding voor reiskosten voor consulten, onderzoek en controles die als onderdeel van de behandeling nodig zijn worden vergoed, echter met uitzondering van de nazorg.

Stoppen-met-roken:
Er is geen eigen risico voor de gedragsmatige begeleiding.

De eigen bijdrage (250 euro) of de eigen risico (385 euro) is niet hetzelfde, wel zullen beide betaald moeten worden. Hoe zit dat?

In 2018 betaalde men een eigen bijdrage voor een duur medicijn terwijl er een goedkoper medicijn beschikbaar is. Men betaalde het verschil direct bij verstrekking aan de apotheek en deze eigen bijdrage kon onbeperkt oplopen, het zogenoemde geneesmiddelenvergoedingssysteem.

In 2019 kan deze eigen bijdrage niet meer zijn dan € 250. Echter deze eigen bijdrage wordt niet meer afgerekend aan de balie van de apotheek, maar aan het einde van het lopend jaar met uw zorgverzekeraar. Het is dus zaak om aan de apotheker te vragen of er aan het medicijn een eigen bijdrage betaald moet worden.

Duurdere medicijnen zullen per 1 januari alleen worden verstrekt, als de huisarts op het recept aangeeft, dat het duurder medicijn medisch noodzakelijk is.

De eigen risico van € 385 per jaar blijft ook in 2019 overeind.

Ook verandert er het een en ander met betrekking tot verstrekkingen t.o.z. van obesitas, slechts met een verwijzing van de huisarts of medisch specialist kan men hiervoor in aanmerking komen.

Mocht men willen overstappen naar een andere ziektekostenverzekeraar dan kan dat tot 31 december van dit jaar.