Nieuws

Een droom: Langeleegte Veendam wordt
een “Klein Papendal?”



DSC06656.jpg

Door Hans van Noort

Sport zit in zijn bloed. De grote wielerklassiekers zoals Parijs – Roubaix, Amstel Gold Race, Luik – Bastenaken – Luik en vele andere staan op zijn naam. Voetballen doet hij ook graag, maar een blessure, gescheurde kruisbanden, maakt daar een eind aan. Gelukkig kan hij nog wel training geven. Als assistent van Foppe de Haan, bij ACV Assen, begint hij zijn trainerscarrière. Daarna volgen clubs in Winschoten, Wildervank en Muntendam. “Het vormt je,” vertelt hij vol overtuiging en een beetje trots. “Als trainer ga je met allerlei mensen om en voer je talloze gesprekken van leuke tot zakelijke en slecht nieuws.” Zeventien jaar is hij actief als trainer! Dit is in zijn vrije tijd. Hij doet ook nog wat anders.

Na de militaire dienst begint hij als gemeente ambtenaar. Zijn eerste functie is kassier op de afdeling financiën van de gemeente Veendam. Op het gemeentehuis is een loket waar de inwoners hun belastingen kunnen betalen. Veelal gebeurt dat cash. Om 3 uur gaat het luikje dicht, wordt de kas opgemaakt en het geld naar de bank gebracht. “Soms gewoon veel geld in een plastic tas!” Na 6 jaar verruilt hij de financiën voor de sectie welzijn, minderhedenbeleid en sport. Via een interne sollicitatie wordt hij ambtenaar sportzaken. Hij werkt bijna 44 jaar bij de gemeente Veendam! De laatste 20 jaar, tot aan zijn pensioen - en dat moment is nu, is hij teamleider sport. Vijfenzestig jaar is hij, het is mooi geweest. De man die we beschrijven is niet minder dan Jan-Hayo Schipper. Een bekend gezicht in en om Veendam. Want, nadat de Kompanjie is opgericht, een kleine 10 jaar geleden, valt ook de gemeente Pekela onder zijn verantwoording.

DSC06646.jpg

Jan-Hayo stuurt een team aan van een aantal combinatie functionarissen (HBO’ers), die zowel gymlessen op scholen verzorgen, sportdagen mede organiseren, bewegingsprojecten opzetten en begeleiden zoals dans en cultuur op school, interne scholing geven en scholingsplannen uitvoeren, maar zich ook bezig houden met bewegen/sport voor senioren en werk maken van het bestrijden van obesitas. Verder zijn er nog 25 Fte’s voor onderhoud, beheer, exploitatie van de verschillende sporthallen, -velden, gymzalen en zwembad Tropiqua. In het totaal zijn dat 42 wedstrijdvoetbalvelden, maar ook accommodaties voor hockey, honk- en softbal, atletiek en vele andere sporten. Tropiqua is overigens een van de grootste publiekstrekkers van de provincie. Jaarlijks nemen zo’n 240.000 mensen een duik in het subtropische zwemparadijs. Jan-Hayo: “Ik wil dat iedereen met plezier naar zijn werk gaat, dan hoef je niemand te motiveren en blijft de sfeer positief.”

Mooie projecten realiseert het team. Denk maar eens aan de upgrading van sporthal De Binding in Oude Pekela. Men pakt de verlichting, akoestiek, vloer en tribunes aan. De vloer in de Sorghvliethal ziet er na de vernieuwing van vorig jaar ook weer perfect uit. De gemeente telt inmiddels 2 kunststof hockeyvelden, 3 idem voetbalvelden en één korfbalveld. De atletiekbaan in van het sportpark in Wildervank is eveneens van een kunststoflaag voorzien. De ontwikkelingen in kunststof gaan snel. Hybride velden zijn zeker een nieuwe trend. Dit is een veld met 92% natuurgras en 8% kunstgrasvezel. Dit vraagt minder onderhoud, het blijft beter en kan het gehele jaar door bespeeld worden. Door de vele speeluren is zo’n veld goed exploitabel.

DSC06651.jpg

LSP-plan
Veel energie stopt Jan-Hayo met zijn team in het LSP-plan (Leer- en SportPark). Dit is het campusplan waarbij sport en onderwijs samenwerken. Talentontwikkeling en breedtesport (sportclubs en –verenigingen) gaan hierin samen, waarbij het oude stadion van VV Veendam De Langeleegte centraal staat. De gehele omgeving ademt binnen enkele jaren sport uit. Veendam 1894 heeft nu een kunststof trainingsveld aan de westkant van het stadion en mag het stadionveld als hoofdveld gebruiken. Er komt een wielerbaan van 1,6 km door en rondom het stadion en een sportboulevard verbindt deze accommodaties met elkaar. En dan te bedenken dat het gehele sportcomplex ook nog eens de golfbaan, de tennisaccommodaties in- en outdoor, hockeyvelden, honkbalveld e.d. omvat, dan is er voor elk wat wils. Als je de Veendammerweg oversteekt kom je automatisch in Borgerswold. Tel de mogelijkheden als waterskibaan, mountainbikeparcours, Borgerswold Experience, wandelbos en manege erbij op, dan dekt de term “Klein Papendal” zeker de lading. Een unieke kans en uitdaging voor Veendam en geheel Oost-Groningen.

“Het is belangrijk,” aldus Jan-Hayo, “dat we zo vroeg mogelijk jongelui kennis laten maken met de verschillende sporten en andere vormen van bewegen. Het moet avontuurlijk zijn en uitdagend met een zekere vorm van competitie. Liefst als ze 13 à 14 jaar oud zijn. Je kunt dan nog steeds aan talentontwikkeling doen. We zien ook in de sport net zo als in de maatschappij individualisering optreden, denk maar aan hardlopen, wielrennen/fietsen en sportscholen. Je hebt hiervoor géén verenigingen of sportclub meer nodig. Toch gaat de sporter op een gegeven moment specialiseren. Dan komt de expertise van de sportverenigingen weer om de hoek kijken.”
Na realisatie van het gehele plan, vermoedelijk rond 2021, is de accommodatie ook geschikt voor grotere evenementen en/of kampioenschappen. Het oude stadion, eigenlijk moeten we zeggen het vernieuwde stadion - het Henk Nienhuis stadion, want het ziet er weer perfect uit, biedt daar alle mogelijkheden toe. Dan herleeft wellicht de sfeer van toen. “Want, het blijft jammer dat Veendam een aantal jaren geleden omgevallen is,” biecht Jan-Hayo op.

DSC06652.jpg

De dienst sport doet nog veel meer. Ze onderhoudt contacten met de sportclubs en –verenigingen, doet aan sportstimulering, ondersteunt verenigingen bij het zoeken naar vrijwilligers, biedt cursussen aan, heeft expertise op het gebied van subsidies aanvragen, sponsoring, projecten als sociaal vitaal en fitheidstesten met een persoonlijk advies enz. enz. De dienst moet het zo dadelijk doen zonder Jan-Hayo. Hij zal zijn team en de contacten missen. Maar… daar komen andere dingen voor in de plaats. Wie hem opvolgt is nog niet bekend.

Jan-Hayo Schipper gaat genieten van zijn vrije tijd. De eilanden zijn hem lief, met enige regelmaat zal hij op Terschelling te vinden zijn. “De mountainbikes mee en lekker genieten  van de natuur en de stilte.”
Wij wensen hem en zijn naasten gezondheid toe voor de toekomst.