Nieuws

Lloyds Register nieuwe sponsor van het museum Veendam



Niemand minder dan Hendrik Pieter Hazewinkel startte in 1868 als surveyor voor het vermaarde Lloyds Register (niet te verwarren met de verzekeringsmaatschappij) in Londen. Lloyds stond voor kwaliteit in de scheepsbouw en scheepvaart. Schepen die in het register waren opgenomen werden ook regelmatig gekeurd. Als ze niet meer zeewaardig waren, werden ze uit het register geschrapt.

In 1868 worden Hendrik Pieter Hazewinkel in Veendam, D. D. Borchers in Amsterdam en J.C.W. Loos in Rotterdam aangesteld als exclusieve surveyors voor Lloyd’s Register Londen. De kwaliteit van schepen en de scheepsbouw moet omhoog en Hendrik Pieter zag persoonlijk op de bouw toe. Voldeden ze aan de kwaliteitsnorm, dan werden ze in het Lloyds Register opgenomen.

Hendrik Pieter Hazewinkel is van de drie surveyors de meest gedreven persoon geweest en heeft zijn stempel gedrukt op de ontwikkeling van het Nederlandse Lloyd’s Register. In eigen beheer gaf hij een prospectus uit, gedrukt bij Kluwer te Veendam. Hazewinkel heeft het niet gemakkelijk: in zijn regio Groningen, Drenthe, Friesland en Hannover heeft de concurrentie al een deel van de markt veroverd. Vooral de in 1862 opgerichte Germanische Lloyd heeft al een stevige voet tussen de deur en vele kleinere tjalken in Groningen en het aangrenzende Duitsland worden onder deze classificatie gebouwd. Niettemin weet Hazewinkel onder andere de Meijer werf in Papenburg als klant te werven.

De betekenis van Hendrik Pieter Hazewinkel voor het Lloyds Register in Nederland en het feit dat op de begraafplaats van Veendam nog altijd zijn graf te vinden is, is voor het Veenkoloniaal Museum in Veendam reden om -samen met de Lloyds die haar 150 jarig bestaan viert- in de Wall of Veen van het museum aandacht te besteden aan Hazewinkel en het Lloyds Register. Die laatste stelt voor het Veenkoloniaal Museum € 1.500,00 beschikbaar, verspreid over drie jaar.

"Een welkome gift", aldus Hendrik Andries Hachmer. "We proberen op deze manier meer sponsoren aan ons te binden. Zonder steun van de Vrienden van het Museum, maar ook onze sponsoren zouden we al lang niet meer bestaan. We gaan de komende tijd meer bedrijven actief benaderen, met het verzoek ons te ondersteunen."