Nieuws

Erepenning aan Jaap van Bergen 60 jarig lidmaatschap
Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers



IMG_0332.jpg

Donderdagavond heeft ‘De Vogelvriend Veendam en omstreken’ stil gestaan bij het 60-jarig lidmaatschap van de 81 jarige Veendammer Jaap van Bergen. Bij de opening van de eenenvijftigste vogeltentoonstelling in de kantine van de Wildervanckhal kreeg hij een erepenning, een speld en een oorkonde.

Van Bergen werd in 1958 lid van De Vogelvriend Veendam, de vereniging die acht jaar daarvoor was opgericht. Daarmee werd hij tevens lid van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV). Dit jubileum was voor de NBvV aanleiding om districtsvoorzitter Wiebe Zijlstra te vragen om Van Bergen te huldigen.

Pas dit jaar is Van Bergen gestopt met de vogels.

Tien jaar geleden kwam toenmalig hoofdbestuurder Henk Marinus naar Veendam om Van Bergen de speld voor het 50-jarig lidmaatschap van de NBvV op te spelden. Door het bestuur van zijn eigen vereniging werd Van Bergen toen benoemd tot Lid van Verdienste.

IMG_0313.jpg

Zo lang lid te zijn van een vereniging, met daarbij sinds 1964 ook actief in het bestuur en als tentoonstellingssecretaris zelfs de drijvende kracht achter tientallen grote shows, is maar weinigen gegeven. Samen met Greetje, zijn vrouw, bestierde Van Bergen 40 jaar het tentoonstellingssecretariaat.

Tijdens zijn leerperiode in Groningen was Jaap eens een dierenwinkel ingelopen met kanaries. De volgende dag was hij weer de winkel ingelopen, en was zo aan de vogelhobby geraakt. De eerste kanarie was een mannetje, de volgende een vrouwtje. Uiteindelijk heeft hij er 150 gehad, en allemaal rode. Hij won er prijzen mee en werd regelmatig kampioen. Ze waren ook redelijk tam. In huis hebben hij en zijn vrouw nooit een kanarie gehad. “Dat was niet zo bij ons”.

De vogelliefhebbers hebben met de vogeltentoonstelling de gelegenheid om de resultaten van het voorbije kweekseizoen aan een eerste kritische blik van de keurmeesters te onderwerpen, om zo een beeld van de kwaliteit van hun vogels te krijgen. De eenenvijftigste vogeltentoonstelling duurt nog t.e.m. zaterdag 13 oktober. Op vrijdag van 13 tot 22 uur, en zaterdag van 10 tot 15 uur. De show is gratis toegankelijk.

IMG_0331.jpg
Prijzen voor twee jeugdleden