Nieuws

Afiyet olsun in Veendam
(Turks voor: eet smakelijk in Veendam)DSC_5026.JPG

Voor de 7e keer organiseert de Stichting Mo(o)i een integratie diner in de Noorderpoortlocatie aan de Hertenkampstraat. Maar liefst 100 belangstellenden melden zich aan en er is zelfs een wachtlijst!

De kantine ziet er feestelijk uit. Tafels zijn vrolijk gedekt, bij elk couvert ligt netjes een menukaart en de gastvrouwen en –heren zijn kleurrijk uitgedost. Het is 5 uur in de middag en langzaam stroomt de zaal vol. De stemming is ontspannen, maar spannend is wel wat ze in de keuken klaar gemaakt hebben en ons voor zullen schotelen. Zo’n dertig personen van allerlei nationaliteiten, allen vrijwilliger bij Mo(o)i of inburgeringsleerlingen van het ROC Noorderpoort, zijn de gehele dag al druk geweest in de keuken en de kantine om er iets feestelijks en lekkers van te maken. De gerechten komen uit het land van herkomst van diegene die het bereid hebben en zijn origineel en authentiek.

Het belooft een ware happening te worden.

DSC_5043.JPG

Waarom een integratie diner?
We citeren de site: “Eten verbindt, het speelt in iedere cultuur een belangrijke rol en achter ieder gerecht zit een verhaal. Het is een manier om elkaars cultuur en achtergrond te ontdekken en om elkaar beter te leren kennen en te begrijpen.”

Na de officiële opening beginnen we met het voorgerecht:

 • Shurbatal Humus met Turks brood
  Marinka heeft het gemaakt en het is een soort Arabische soep.

DSC_4991.JPG

Tussendoor halen we wat te drinken aan het buffet, waar Ibtisam een mevrouw van Irakese komaf wordt geholpen bij het inschenken van de drankjes door Jehad, een 10-jarige jongen uit Palestina en Mattheus van 8 jaar, die zijn ouders uit Iran afkomstig zijn.

Dames in traditionele kledij serveren het tussengerecht. Een fraai bordje met 4 verschillende gerechtjes. Het is:

 • Musakhan 
  een Palestijns gerecht bereid door Taghreed
 • Tabula
  een Iraaks gerechtje van de hand van Najat
 • Burek
  eveneens Irakees door Ibtisam en Faiza.

DSC_5095.JPG

Dan volgt het hoofdgerecht.

 • Loempia      
  Indonesisch van Nina
 • Bulgur
  Irakees van Ghada
 • Pakistaanse rijst
 • Klupan
  een Javaans gerecht wederom van Nina
 • Kabab
  een creatie uit Soedan gemaakt door Kawtar.

De stemming is perfect. Met onze disgenoten spreken we over allerlei onderwerpen van politiek tot geschiedenis en van de smaak van het gerecht tot de vraag welke ingrediënten je wel proeft. Natuurlijk staan we stil bij de integratie en wat voor een moeilijk en moeizaam proces en traject dit voor de nieuwe Nederlanders is, waarbij taal toch wel van essentieel belang is.

DSC_5096.JPG

Het nagerecht wacht nog.

 • Halawe Beljeben
  een Palestijnse zoete lekkernij van Taghreed
 • Bananencake​
  van Indonesische makelij Nina tekent hiervoor
 • Baklava        
  een bekend product uit Irak
 • Hamham     
  een Syrisch dessert van Rada.

Sommigen mensen van Mo(o)i verblijven al langer in Nederland, anderen zitten nog in een AZC o.a. Assen en wachten op een toewijzing van een huis(je). “De medewerking en samenwerking met ROC Noorderpoort Veendam is uitstekend,” vertelt Franky Moeljoredjo – secretaris van de Stichting Mo(o)i. Hij komt van oorsprong uit Suriname, maar zijn voorouders zijn Javaans. Rashed is van professie kok in een restaurant te Stadskanaal. Toch helpt hij als vrijwilliger mee om alles in goede banen te leiden. Hij woont sinds 2007 in Nederland en is gevlucht vanuit Afghanistan. Faiza is een van de serveersters. Ze woont in Veendam en is lid van de kerngroep van Mo(o)i. Ze komt uit Somaliland.

DSC_5059.JPG

Penningmeester van de Stichting is Marinka Mollink. Ze vertelt: “Mo(o)i Veendam heeft een sociale functie en maakt inburgering tot een succes. Het biedt een veilige plek. Tweemaal per maand is er een Taalcafé, ook in het Noorderpoort Veendam, waarbij iedereen welkom is. Komende keer staat een quiz op het programma.” Ze is enthousiast over wat ze allemaal doen. Zo hebben ze excursies georganiseerd naar o.a. AVEBE, maar ook naar het Veenkoloniaalmuseum. “Integreren is er om elkaar beter te leren kennen. Onbekend maakt onbemind.”

Het integratiediner nodigt uit tot een samenleving, waarbij we niet naast elkaar door het leven gaan, maar met elkaar. Wat betreft Veendam is de Stichting Mo(o)i mooi op weg. Zulke initiatieven als deze verdienen een staande ovatie én natuurlijk een vervolg.

DSC_5102.JPG

“Samen eten is olie voor de vriendschap,” aldus Rajae Bahaj Filali.

Stichting Mo(o)i Veendam is daar deze avond uitstekend in geslaagd.

Fotoalbum: