Sport

Eerste District Kampioenschap Noord MTB
primeur voor VeendamIMG_0169.jpg

Zondag heeft de vierde editie van de Zechstein Borgerswold Classic plaatsgevonden. Een veelzijdig mountainbike evenement voor alle leeftijden en niveaus in en rond het recreatiepark Borgerswold te Veendam. Dit jaar bestond het evenement uit een toertocht en het District Kampioenschap Noord MTB. Met de eerste editie van het District Kampioenschap Noord MTB had de gemeente Veendam de primeur. De organisatie was in handen van Stichting Sportpromotie Veendam, in samenwerking met Stormvogels Veendam en met ondersteuning van KNWU district Noord.

IMG_0167.jpg

Henk Jaap Moorlag eiste bij de Elite-mannen met een tijd van 1:34:16.636 de eerste plaats op. Anne-Mark van der Vlag finishte met een tijd van 1:34:32.155 als tweede. Rick Ottema legde met 1:34:15.073 beslag op de derde plek. Iris Ton is bij de Elite-vrouwen met een finishtijd van 1:00:29.913 als eerste geëindigd. Manon de Boer (tijd niet vermeld) is tweede geworden.

IMG_0039.jpg

Dit kampioenschap is verreden op een speciaal uitgezet wedstrijdparcours en was in verschillende categorieën ingedeeld, waarbij de jongste deelnemers 8 jaar zijn. Tussen 08.30 en 09.30 uur was de inmiddels vertrouwde toertocht van start gegaan met naar keuze 25 of 45 kilometer. Het vertrekpunt lag bij het Wielercafé van Stormvogels Veendam, vanaf hun nieuwe huisvesting in het Stadion aan de Langeleegte.

IMG_0206.jpg

Deelnemers aan de toertocht pakten ook een stukje mee van het wedstrijdparcours. In de toertocht was een rondje rond het Langeboschmeer opgenomen. Door de wijde omtrek ging het o.a. richting Muntendam en Sappemeer. Het bos op de bult in Borgerswold was voor veel MTB’ers behoorlijk pittig.

IMG_0120.jpg

Voor fietsers zonder KNWU-lidmaatschap was deelname mogelijk in de funklasse op een dag licentie. In het mooi aangelegde Borgerswold was het parcours ruim uitgezet, met als centrale plaats het evenemententerrein aan de Fauna.

IMG_0180.jpg

De 26 jarige Rick Ottema uit Leeuwarden (opgegroeid in Muntendam) kreeg voor hij zou beginnen aan zijn laatste ronde vlakbij de jurybus een lekke voorwielband. Die van zijn compagnon paste niet. En vijf andere niet. Hij lag op de derde plaats en het was hartstikke spannend. Maar de roes was in een keer afgelopen. Idan van de Bushbikers uit Nieuw Amsterdam fietst in de Fun klasse en was als tweede gefinisht. Via de speaker hoorde hij van de panne en zag dat Rick dezelfde merk fiets heeft. Hij stelde voor om het voorwiel even te ruilen, zodat Rick zijn ronde kon afmaken en alsnog derde werd.

IMG_0186.jpg

Tussen de laatste wedstrijd en de prijsuitreiking vond de launch plaats van Expedition Zechstein. Dat een 15.000 kilometer lange monstertocht gaat worden langs de contouren van de oeroude Zechstein Zee. Door uitval van drie renners door een blessure, en wegens familieomstandigheden, kon de proloog naar Rutenbrock geen doorgang vinden. En heeft Henk-Jan Schmaal een symbolische kick-off gegeven. Expedition Zechstein is een ambitieus project uitgedacht door Richard Danel en biketrial-atleet en meervoudig wereldkampioen Rick Koekoek uit Erica. Danel is als arts en onderzoeker verbonden aan het Magnesium Health Institute in Groningen.

IMG_0337.jpg