Sport

Erepenning voor Jaap van Bergen op show
De Vogelvriend Veendam en omstrekenVogelvereniging De Vogelvriend Veendam en omstreken houdt van donderdag 11 tot en met zaterdag 13 oktober 2018 haar eenenvijftigste vogeltentoonstelling. Voor het zevende achtereenvolgende jaar in de kantine van Wildervanckhal in Wildervank.

Bij de opening staat de vereniging stil bij het wel heel bijzondere jubileum van Jaap van Bergen (81) uit Veendam. Hij is maar liefst 60 jaar lid van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV). In 1958 werd Van Bergen lid van De Vogelvriend Veendam, de vereniging die acht jaar daarvoor was opgericht, en daarmee van de NBvV. Pas dit jaar is Van Bergen gestopt met de vogels.

Dit jubileum is voor de NBvV aanleiding om districtsvoorzitter Wiebe Zijlstra te vragen om bij de opening van de tentoonstelling, donderdagavond 11 oktober, 20.00 uur) Jaap van Bergen de erepenning voor het zestigjarige lidmaatschap van de NBvV te overhandigen.

Tien jaar geleden kwam toenmalig hoofdbestuurder Henk Marinus naar Veendam om Van Bergen de speld voor 50 jaar lidmaatschap van de NBvV op te spelden. Door het bestuur van zijn eigen vereniging werd Van Bergen toen benoemd tot Lid van Verdienste.

Zo lang lid te zijn van een vereniging en daarbij sinds 1964 ook actief in het bestuur en als tentoonstellingssecretaris zelfs de drijvende kracht achter tientallen grote shows van De Vogelvriend te zijn, is maar weinigen gegeven. Samen met Greetje, zijn vrouw, bestierde Van Bergen 40 jaar het tentoonstellingssecretariaat. Het adres aan de Adderstraat was het adres van De Vogelvriend.

De show van De Vogelvriend is sinds jaar en dag een begrip in Veendam en omstreken. Een internationale tentoonstelling, naast de eigen leden kunnen ook liefhebbers van andere verenigingen en buitenlandse inzenders meedoen.

Traditiegetrouw ook de eerste show van het seizoen in de provincie Groningen. Vogelliefhebbers hebben de gelegenheid om de resultaten van het voorbije kweekseizoen aan een eerste kritische blik van de keurmeesters te onderwerpen, om zo een beeld van de kwaliteit van hun vogels te krijgen.

Jammer genoeg ontkomt Veendam dit jaar niet aan de neerwaartse spiraal waar het gaat om aantallen inzenders en voor de tentoonstelling ingeschreven vogels. Voor de organisatie een tegenvaller, nadat de afgelopen jaren een stijgende lijn lieten zien.

De tentoonstelling is geopend op donderdag 11 oktober (opening) van 20.00 tot 22.00 uur. Vrijdag 12 oktober van 13.00 tot 22.00 uur en zaterdag 13 oktober van 10.00 tot 15.00 uur. De show is gratis toegankelijk.